Žestok okršaj s Pusićem; Markić: Mene je sram ovo slušati, to su gluposti

26.06.2017. 14:05:51

Pusić: Ne mogu se sjetiti ni jednog političara koji nije kršio ljudska prava kada se to stavlja u okvire jednopartijskog sistema; Markić: Pusić ima ograničeno poznavanje politike! U emisiji Studio 4 na HTV-u gostovali su predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić te predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić.
Pusić se osvrnuo na skup na zagrebačkom Trgu maršala Tita u povodu Dana antifašističke borbe rekavši kako je to bio svojevrstan kulturno-umjetnički program na kojem su govorili mnogi mladi ljudi, ali i da nitko od političara nije bio među govornicima. "Same proslave Dana antifašističke borbe ne bi ni bilo da nije bilo borbe i najzaslužnijeg čovjeka za tu borbu - Josipa Broza Tita, a on se nije ni spominjao", rekao je Pusić. Kaže kako su neke vrijednosti u čijoj je obrani antifašizam i nastao ugrađene u svaku demografsku zemlju i da su te vrijednosti branjene na skupu. "Ne mogu se sjetiti ni jednog političara koji nije kršio ljudska prava kada se to stavlja u okvire jednopartijskog sistema", komentirao je Pusić, napominjući kako su neke stvari u Jugoslaviji bile daleko bolje nego u drugim državama. Na pitanje voditeljice je li Tito kršio ljudska prava, Zoran Pusić bio je jasan. "Naravno, a tamo gdje su kršena prava o tome treba razgovarati", zaključio je predsjednik Antifašističke lige. Markić: To su gluposti Željku Markić ova je izjava očito uzrujala te se prije nego što je voditeljica uspjela postaviti pitanje uključila. "Moram odgovoriti na ove gluposti. Mene je sram ovo slušati u 2017. u studiju HRT-a, ove pokušaje rehabilitacije zločinca", rekla je Markić. "Vijeće Europe jasno je u svojoj rezoluciji reklo da su komunistički totalitarni režimi što su vladali u prošlom stoljeću, a kakvi i danas postoje u nekoliko zemalja u svijetu, bili bez iznimke obilježeni masovnim kršenjem ljudskih prava. Ta kršenja koja su se razlikovala od kulture do kulture uključuju ubojstva, pogubljenja... individualna i kolektivna", objašnjavala je Markić. Voditeljica ju je u tom trenutku prekinula, rekavši kako je i Pusić rekao da je bilo kršenja ljudskih prava na što je Markić odgovorila da on to nije rekao. "Pusić je rekao da nije bilo političara koji nije kršio ljudska prava. Pusić ima ograničeno poznavanje politike, ja to razumijem. On je kao građansko lice radio za JNA i njegova je slika iskrivljena. On iznosi neistine i miješa antifašističku borbu koja se vodila četiri godine i ono što se događalo od '41. do '90.", kategorična je bila Markić. Pusić je isto tako izrazio nezadovoljstvo svojom sugovornicom rekavši kako s njom ne želi diskutirati. "Mi tu imamo otvorene pojave fašizma koje se vrijeđaju kada ih se usporedi s onim sto se događalo. Osnovne karakteristike fašizma su to da se pokušavaju ukinuti osnovne slobode drugih ljudi, a to onda nazivaju moralom", rekao je Pusić dodavši kako je puno ljudi koji bi sada mijenjali naziv trga, a 90-ih su, kako tvrdi, uz ustaške pozdrave razbijali ljudima glave te su se bunili protiv spomenika žrtava fašizma.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.