'Život mi je spasio jedan Srbin, znao sam ga kao Doktora, izvukao me iz gomile mrtvih tijela'

24.12.2018. 11:10:16

Fahrudin Muminović, jedini dječak koji je preživio strijeljanje u Srebrenici, imao je samo sedam godina kada su njega i oca u srpnju 1995. godine odveli iz obiteljske kuće u rodnom selu Urkovići izdna Konjević polja. Njegova želja bila je pronaći Srbina koji ga je spasio od sigurne smrti u srpnju 1995. No to se neće dogoditi jer je Fahrudinov spasitelj nedavno umro. "Meni je otac rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo kamo nas voze. Ušli u kamion, sjećam se zelene cerade. Vozili su nas i vozili i onda smo odjednom stali. Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo. I svi smo legli na trbuh i poredali se. Počeli su pucati po nama", ispričao je nedavno Fahrudin, prenose 24 sata. Svoju priču godinama nije iznosio javno, a bio je zaštićeni svjedok Haškog suda. "Odlučio sam otkriti svoje ime. Želim da svi znaju što sam i tko sam. Nemam se više potrebe kriti". Spasio ga je vozač kojeg se sjeća kao Doktora. Doslovno ga je izvukao iz gomile mrtvih tijela. Dječak je bio ranjen u ruku i nogu. Odveo ga je u bolnicu u Zvornik. Tamo je proveo osam mjeseci i kaže da se ne sjeća tog perioda. Mjesecima ga je tražio stric Ramo, a na kraju ga je u bolnici pronašao Međunarodni Crveni križ. Prebačen je u bolnicu u Tuzli i to tek nakon trećeg pokušaja, a stric kaže da su u zvorničkoj bolnici pokušavali prikriti da je dječak ranjavan. U otpusnom pismu napisali su da je pronađen u šumi. A to je rekao i vozač koji ga je spasio iz straha da bi ga netko mogao iz bolnice vratiti na strijeljanje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.