ZLOČIN UDBE ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO: U Parizu je prije 40 godina ubijen Mate Kolić, organizator sprovoda Brune Bušića

19.10.2021. 11:02:00

Danas, 19. listopada 2021. navršava se 40 godina od mučeničke smrti vjernog hrvatskog domoljuba Mate Kolića, kojeg je ubila udbina krvnička ruka po nalogu jugokomunističkih zločinaca u Parizu.

Mate Kolić, rođen 1. srpnja 1939. u selu Zagorje pokraj Ogulina. Među Hrvatima u Francuskoj bio je poznat kao predsjednik mjesnih ogranaka »Hrvatskog radničkog saveza« (HRS) i HNV-a u Parizu te jedan od najvjernijih sljedbenika Brune Bušića. 

U ponedjeljak 19. listopada 1981.,u sedam sati i 25 minuta, Mate Kolić je sa svojom suprugom Brankom izašao iz stana u ulici Guichard Cachan u Parizu. Nekoliko sekundi nakon što su ušli u automobil, odjeknula je snažna eksplozija. Branka Kolić je od pritiska eksplozije izbačena iz automobila i pritom je lakše ranjena. Mate Kolić nije uspio napustiti automobil. Izdahnuo je od rana i požara koji je zahvatio automobil. Policijska istraga je utvrdila da je bomba bila postavljena ispod lijeve, vozačeve strane automobila. Mate Kolić je iza sebe ostavio dvoje maloljetne djece.

Kćer Mate Kolića, Kristina Kolić, koja je gledala smrt svoga oca, podnijela je 22. listopada 1997. Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ubojstva njena oca. Do dana današnjeg praktički nije dobila nikakav odgovor, osim potvrde da je dopis zaprimljen i da se predmet vodi pod brojem KTN-232/97.

-Jedan od glavnih organizatora sprovoda Brune Bušića bio je Mate Kolić. Mate je bio velikodušan rodoljub, koji je požrtvovno pomagao svim potrebnima, posebno žrtvama Udbina terora. Skupljao je pomoć za obitelji koje su ostale bez oca. … Matu Kolića pokopali smo u subotu 24. listopada 1981.,, takodjer na groblju Père Lachaise (ovdje su pokopani Jim Morrison, Chopin, Oscar Wilde, Edith Piaf i ostali poznati umjetnici). A u nedjelju 25. listopada prikazao sam svetu misu za oba naša hrvatska pariška mučenika, za Brunu i za Matu. Obojici je na spomenik uklesana po jedna kitica iz Cesarićeva „Trubača sa Seine“, na hrvatskom i francuskom, napisao je pater Vladimir Horvat, tadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu.

Ni za ovaj grozni jugokomunistički-udbin zločin još uvijek nitko nije odgovarao.

Izvor: Fenix.hr

Izvorni autor: Fenix-magazin/SIM/S.I.Mandić/ Grob Mate Kolića na pariškom groblju Père Lachaise / Foto: Komunistički zločini.net

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.