Znate li kada Hrvati plaćaju najviše računa? Porezna sve zna!

21.06.2013. 15:14:17

Porezna uprava otkrila je koliko dnevno centralni sustav zaprimi računa te kada stiže njihov najveći broj. Sada dok fiskalizaciju obavljaju porezni obveznici iz I i II faze fiskalizacije Porezna uprava na centralni sustav zaprima dnevno oko 7,5 milijuna računa. Zanimljiv podatak je da se u ovom trenutku najveći broj računa izdaje petkom popodne nakon čega broj računa počinje opadati do ponedjeljka, a tada opet počinje rasti sve do petka kada se uvijek postiže najveći broj računa. >> Porezna se hvali učincima fiskalizacije: Veći promet broji se u MILIJARDAMA! Od prosječnog broja dnevnih računa oko 56% svih izdanih računa izdaje se unutar velikih trgovačkih lanaca. U ovom trenutku dok turistička sezona još u cijelosti nije počela 30% računa izdaje se na području grada Zagreba, dok se u ostatku Hrvatske izdaje 14% svih računa. Zanimljivo će biti promatrati postotak izdavanja računa na području RH u vrijeme turističke sezone. Ove podatke Porezna uprava prati i na mikrorazinama te ovisno o tome organizira postupke poreznog nadzora. Analizom do sada dobivenih podataka vidljivo je da su ugostitelji u prva četiri mjeseca ove godine prijavili 500 milijuna prometa više nego u istom razdoblju prošle godine, trgovci oko 2,5 milijarde više dok su odvjetnici prijavili oko 100 milijuna prometa više nego u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do sada je obavljeno 18.500 nadzora, od čega se na nadzore s nepravilnosti odnosi 1.300 nadzora dok je zabrana rada izdana za 400 obveznika fiskalizacije. U trećoj fazi fiskalizacije očekuje se oko 96.000 potencijalnih obveznika. Prema dosadašnjim iskustvima za očekivati je da će od tog broja njih oko 60% i fiskalizirati izdavanje računa s obzirom da naplaćuju račune u gotovini. U trećoj fazi fiskalizacije ulaze svi preostali obveznici fiskalizacije kao primjerice: obrtnici, cvjećari, frizeri, serviseri, taxisti te ostale pravne osobe kao primjrice: odvjetnička društva, informatička društva, savjetodavna… Uspostavom III faze fiskalizacije započela je puna primjena fiskalizacije u kojoj bi prema procjeni Porezne uprave trebalo biti oko 196.000 potencijalnih obveznika fiskalizacije. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.