Znate li koja je država prva priznala Hrvatsku na današnji dan? Hvala im!

19.12.2016. 18:56:47

Prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate Prva općepriznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. godine. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja iduće godine, danom priznanja i ostalih članica Europske zajednice. Hrvatska je proglasila neovisnost 25. lipnja 1991., kada i Slovenija. Dan poslije dvije države međusobno su se priznale. Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom. Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.