Zoran Pusić i Vesna Teršelić pokazali svoje pravo lice braneći 'Lex Perković'!

27.08.2013. 16:16:05

Zadnjih godina nije mogao proći nijedan događaj ili izmjena zakona a da na njega nisu reagirale brojne udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava i razvojem civilnog društva u Hrvatskoj. Danas kada Milanovićeva vlada tako otvoreno i bezočno krši preuzete obveze, od njih ni riječ. Doslovce su zašutjeli čime su samo potvrdili koga zapravo štite i tko su bili njihovi mentori sve ove godine

Nakon jučerašnjeg skandaloznog odgovora hrvatskog Ministarstva pravosuđa koje je nediplomatski i krajnje neprimjereno reagiralo na izjave potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding i njezine glasnogovornice Mine Andreeve da Hrvatska iza svojih granica skriva 'kriminalce osumnjičene za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima' te sukladno tome priprema mjere protiv Hrvatske, ne stišavaju se reakcije i u Hrvatskoj i u Europi na Milanovićevo bezobrazno ignoriranje preuzetih obveza.

I dok europski diplomati i veći dio hrvatske javnosti sa zgražanjem gledaju premijerovo tjeranje inata s cijelom Europskom unijom, umjesto da se posveti egzistencijalnim pitanjima vlastitih građana, vrlo je znakovito da se od početka hrvatskog sukoba s Unijom oko 'Perkovićevog zakona' jedino ne oglašavaju oni koji su bili vrlo glasni zadnjih godina kada su u pitanju ljudska prava i demokratski standardi u Hrvatskoj.

Dakle, najglasniji europski zagovornici i promicatelji civilnog društva u Hrvatskoj jednostavno su zanijemili. 'Documenta' Vesne Teršelić, Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića, Centar za mir i nenasilje Katarine Kruhonje, GONG i ostali kojima u Hrvatskoj nije mogla promaknuti nijedna pa ni najmanja zakonska nepravilnost, sada sramotno šute na činjenicu da službena hrvatska politika tako očito i perfidno krši i zaobilazi preuzete europske obveze. Za njih je očito ispravan stav Zorana Milanovića koji podcjenjuje europsko pravosuđe i svojom bahatošću želi konfrontaciju sa svim institucijama EU-a, čak i pod cijenu sankcija koje mogu imati nesagledive kratkoročne ali i dugoročne posljedice za Hrvatsku.

Izgovor da su spomenuti na odmoru jednostavno ne stoji jer primjerice Teršelićkina Documenta na svojim internet stranicama kao zadnju obrađenu temu ima nedavnu proslavu 18-te obljetnice 'Oluje' koja je za njih zločin bez kazne. Izvještavajući s ovogodišnje proslave koju su obilježili zvižduci hrvatskom premijeru (koje nitko od "zaštitnika ljudksih prava i civilnog društva" niti ne spominje kao da se nisu ni dogodili) "dokumentaristi" navode kako se ni ove godine nitko od državnih čelnika opet nije sjetio zločina i žrtvi. Još je zanimljiviji Zoran Pusuć, brat aktualne ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja vodi pravi mali rat s premijerom Milanovićem oko promjene spornog zakona i ispunjavanja potpisanog u pretpristupnom ugovoru. Taj veliki branitelj ljudskih prava bezbroj je puta do sada progovarao o lošim hrvatskim zakonima. Pamtimo da je sazivao konferencije čak i kada su se mijenjala imena ulica i trgova. Međutim, sada je doslovce zašutio još od trenutka kada je Milanovićeva vlada prije dva mjeseca na prijevaru izmjenila zakon i to tri dana nakon pristupanja EU prevarivši na taj način Njemačku koja je inzistirala upravo na poštivanju europskog uhidbenog naloga koji bi omogućio izručenje Josipa Perkovića njemačkim pravosudnim vlastima.

Jesu li brat i sestra Pusić trenutno na suprotnim stranama teško je reći jer dok se Vesna otvoreno zalaže za poštivanje europskih pravnih normi, brat Zoran šutnjom daje za pravo strukturama koje taj zakon pokušava zaštiti. Iz te 'neobične' šutnje civilnog društva u Hrvatskoj nije teško zaključiti tko su zapravo bili njihovi mentori sve ove godine i pod čijom su kapom izašli svi ti silni 'objektivni' i "nepristrani" branitelji ljudskih prava u Hrvatskoj. Budući su se "probudili" tek nastankom hrvatske države a za većinu njih će te teško pronaći bilo kakav podatak o onome što su radili prije 1990. nije čudno da su Zoran Pusić i Katarina Kruhonja još uvijek zauzeti proučavanjem nedavne prošlosti koju nikad nisu i neće moći prežaliti, dok ih hrvatska europska budućnost očito u ovom trenutku uopće ne zanima. Jasno je i zašto.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.