Žrtva Borova Naselja za Domovinu

20.11.2019. 10:45:00

Ova je zemlja Hrvatska. Uvik je bila i ostat ću. 'Va naša Slavonija Ravna, ja krvava. Od krvi naših momaka što popadaše od žandarskih metaka, noževa, kundaka. Ja ništa i niko i nikad neću moći zatvoriti usta naše da divanimo jezikom didaka naših, jezičnih matera naših, jezičnih hrvatskih. Milim. Svetim. Dragim. Jedinim. Našim , izveli su prigodni recital učenika Osnovne škole Siniše Glavaševića

Komemorativni skup naziva „Žrtva Borova Naselja za Domovinu“ održan je u utorak, 19. studenoga 2019. u Borovu Naselju, četvrta Grada Vukovara koja je u potpunosti uništena u velikosrpskoj agresiji.

Nakon okupacije Borova Naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je i odjavljeno više od 100 osoba, a 19. studenog 1991. ondje je ubijena 51 osoba, dok je još uvijek nepoznata sudbina 55 osoba.

Komemorativnom skupu nazočili su hrvatski branitelji, članovi obitelji ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te članova udruge iz Domovinskog rata.

U ime Vlade Republike Hrvatske sjeo je sjećanje na ministricu hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji suradnika, pomoćnika ministra Stjepana Sučića i ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslava Šeremeta.

Skupu sjećanja nazočili su i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem te predstavnici Grada Vukovara, Hrvatske vojske i Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, kao i brojni drugi.

Izaslanstva predvođena Udrugom Vukovarske majke položila su vijest u čast i spomenula poginulim i nestalima u Borovu Naselju. Zajednički vijesti položili su svoje ljude Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruga djece ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja. Potom su vijence položili državni državni vrha te regionalne i lokalne samouprave, kao i svi okupljeni, među njima i predstavničke udruge Žene u crnom te Udruženja žena Zvornik.

Program sjećanja moderirala je Lidija Jantol, kći ubijenih vukovarskih branitelja, a okupljenima je obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke, koja je u svom govoru apelirala na povjerljive one koji znaju istinu o sudbinama i osobama nestalih u Domovinskom ratu. „Ovdje, ispred ostataka Borovo Commerca, prisjetio se svima koji su zbog ljubavi prema kući ubijeni. Naši najmiliji koji tražimo su našu bolnu ranu koja neće zastarjeti. Mnogi nas ne mogu razumjeti, ali ne razumiju ni kada ćemo doći kraj ovog lutanja. Zločin još uvijek traje, jer i šutnja je zločin. I danas apeliramo o onima koji znaju gdje su naši najmiliji. “

Učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića iz Borove izvijestili su o njemu Republike Hrvatske te su upriličili recitale grupa autora, među ostalima i pjesmom Vanje Radauša„ Ova je zemlja Hrvatska “.

Ova je zemlja Hrvatska. Uvik je bila i ostat ću. 'Va naša Slavonija Ravna, ja krvava. Od krvi naših momaka što popadaše od žandarskih metaka, noževa, kundaka. Ja ništa i niko i nikad neću moći zatvoriti usta naše da divanimo jezikom didaka naših, jezičnih matera naših, jezičnih hrvatskih. Milim. Svetim. Dragim. Jedinim. Nasim.

Kolona sjećanja krenula je, po završetku programa, Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa.

Program „Svjedočenje protiv zaborava“, na obali Dunava u Borovu, odabrao je početak stradalim brancina i civilima. Položeni su vijenci i upaljene svijesti i kod spomen-obilježavanja na farmi Lovas, a potom se vijencima i upaljenim svijećama počast odabrao kod spomenika-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio se Udruzi roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke na suradnju s Ministarstvom i energijama koje su uložile u organizaciju komemoracije, ali i odabrale poruke kako bi sudbina nestalih morala biti riješena. Ministar je istaknuo kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja posvećeno potrazi za nestalima, izraziće uvjerenje da će rezultati u narednom razdoblju biti još bolji nego do sada.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Autor: