Župan Kolar: Dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu

12.01.2020. 09:15:00

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug izvijestili su u subotu nakon požara u Domu za starije i nemoćne "Zelena oaza" da je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara.

"Prema informacijama koje sam dobio na licu mjesta od prisutnih pripadnika MUP-a u domu gdje se dogodila tragedija, bilo je ukupno zatečeno 26 osoba, od toga šest u tom manjem objektu koji je izgorio i u kojem je tih šest štićenika izgubilo život, a u većem objektu, u istom dvorištu, dvadesetak osoba", kazao je župan Kolar na konferenciji za novinare. Na to se nadovezala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, Martina Gregurović Šanjug pojašnjavajući kako  je dozvola izdana za bitno manji broj osoba.

Navela je da je prvotno obiteljskom domu Zelena oaza u Oroslavju izdana dozvola u siječnju 2012.  za osam osoba nakon čega je stigao zahtjev za povećanje.

"Godinu dana kasnije, 7. siječnja 2013. godine izdano je rješenje o ispunjavanju uvjeta za proširenje kapaciteta doma za još pet korisnika, također na adresi Dolinska 8, Andraševec. Sukladno tome ukupan kapacitet obiteljskog doma na adresi Dolinska 8, Andraševec iznosio je 13 korisnika", pojasnila je Gregurović Šanjug. Dodala je kako je županija zadužena isključivo za izdavanje minimalnih tehničkih uvjeta i rješenja za početak rada, eventualno za proširenje kapaciteta i za samo rješenje o zatvaranju doma.

"Za sve ostalo mi nemamo nadležnosti i za kontrolu samog poslovanja je nadležno Ministarstvo, odnosno njihova inspekcija", zaključila je pročelnica. Dodala je i da do sada nije zaprimljena niti jedna pritužba na poslovanje doma "Zelena oaza".

Župan Kolar zapitao se treba li se u Hrvatskoj uvijek dogoditi tragedija da bi sustav počeo funkcionirati. Mišljenja je da će se sada nadležna tijela, koja su zadužena za kontrolu samog rada domova, 'rastrčati' po terenu da vide je li se vlasnici domova pridržavaju onoga što su županijska tijela napisala u rješenjima.

(Hina) xskal ykt

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.