Zvonimir Ćurković: Pozdravljam trud Vijeća i pokušaj da se uvede red

01.03.2018. 10:14:22

Zapovjednik vukovarskog HOS-a: Pozdravljam trud Vijeća i pokušaj da se uvede red i pristojnost u ovu našu ideološku kašu Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima završilo je u srijedu rad i preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav "Za dom spremni", koji je suprotan Ustavu RH, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. O radu Vijeća ekskluzivno se za Direktno oglasio zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvone Ćurković i predsjednik udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara.
"Pozdravljam trud Vijeća i pokušaj da se uvede red i pristojnost u ovu našu ideološku kašu. Poštujem i to što se konačno dovelo u red i normirala uporaba simbola HOS-a", poručio je Ćurković. No, podsjetimo, prema riječima predsjednika Vijeća akademika Zvonka Kusića, crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su oni bili dvoznačni. Oni imaju i pozitivnu i negativnu konotaciju. Dio koji se odnosi na antifašističku borbu i Drugi svjetski rat je nesporan. "Ako se radi o promoviranju mržnje i nasilja, on može potpasti pod regulativu, zakonodavac može to urediti zakonskim aktima ukoliko do tih situacija dođe", kazao je Kusić prilikom iznošenja zaključaka Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. S Kusićem se ne slaže naš sugovornik. "Izostaviti iz upotrebe komunističke simbole, pod kojima se ubilo 100 milijuna ljudi u cijelom svijetu, a pod kojima je u Hrvatskoj učinjen najveći pokolj u cijeloj našoj povijesti, to je dramatično. Trebalo bi normirati korištenje tog nazivlja", nadodao je Ćurković. Zapovjednik vukovarskog HOS-a naglašava kako bi se uporaba komunističkog znakovlja trebala također koristiti u određenim situacijama. "HOS-a u Domovinskom ratu označuje efikasnu, čistu i izrazito moralnu postrojbu. Kao zapovjednik koji je ostao bez pola postrojbe mogu svjedočiti, unatoč svoj drami koju sam proživio, da se zalažem za jednaku upotrebu HOS-ovih simbola i komunističkog znakovlja", objasnio je Ćurković. Što se tiče okupljanja u Kumrovcu na Titov rođendan i na Dan Antifašističke borbe kada okupljeni ističu zastave propale jugoslavenske države sa spomenutom zvijedzdom petokrakom, Ćurković smatra kako bi se to pitanje trebalo dodatno regulirati. "Mislim da tu treba biti itekako restrikcija. Nakon svih trauma doživljenih nakon 50 godina ekstremne komunističke diktature to je uistinu potrebno", zaključio je u razgovoru za Direktno zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvone Ćurković i predsjednik udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.