01. lipnja 1991. – Osnovana 114. splitska brigada ‘Škorpioni’

01.06.2023. 09:34:00

114. brigada Hrvatske vojske utemeljena je 1. lipnja 1991. godine u Kaštel Sućurcu, od 'škverske bojne'. 1. bojna, tzv. „Škverski bataljun“ utemeljen je listopada 1990. godine iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija: dragovoljačke satnije iz Žrnovnice i Kaštela, te poslije drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela zbog čega su ga u žargonu zvali “radničkom” brigadom.

Utemeljena je odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske, kao prva pričuvna postrojba Hrvatske vojske. Okosnicu postrojbe činio je Drugi policijski bataljun, poznatiji kao “škverski”, sastavljen od dragovoljaca zaposlenih u Brodosplitu.

Potom se ustrojavaju omiška, trogirska i solinska bojna. Trogirani kao 2. trogirska bojna 28. lipnja, a Omišani na čelu s Milom Čatlakom i Brunom Vukićem, solinsko-dugopoljska satnija s Ljubom Marasovićem, te Žrnovničani s Vinkom Barbarićem.

Ratni put
Prvi ratni zapovjednik postrojbe bio je Ante Čatlak. Nakon osnivanja, prva dva mjeseca koristi se za prikupljanje oružja i opreme pa je do kraja srpnja skupljeno 620 komada, uglavnom pušaka M-48.

1991. brigada zauzima položaje na području Drniša i Svilaje i tamo joj se pripaja IX. bojna HOS-a i vod “Čavoglave”. Potom odlazi u Vrliku s ciljem deblokade Kijeva.

Početkom veljače 1992. godine 1. bataljun izlazi iz brigade i čini temelj ustrojavanja 158. brigade HV. Tijekom 1992. godine brigada djeluje na južnom bojištu. Za istaknuti je junačko držanje pripadnika postrojbe tijekom neprijateljskog pokušaja zauzimanja planine Moseća u siječnju 1992. godine, kada su bojovnici 114. brigade neprijatelju nanijeli značajne gubitke. Uz navedeno, 114. brigada daje svoj znakoviti obol u sklopu blistavih operacija HV – Zima, Ljeto '95 i Oluja.

Poradi iznimnog doprinosa tijekom navedenih operacija, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman pohvalio je pripadnike 114. brigade, a to su također učinili i ministar obrane RH kao i zapovjednik tadašnjeg Zbornog područja Split.

Tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo 7900 pripadnika.

88 pripadnika postrojbe je poginulo, dok je više stotina ranjeno.

Preustrojem HV-a 30. lipnja 2000. godine, 114. brigada je ušla u sastav nove 625. brigade HV-a, a najveći dio ljudi je demobiliziran.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: wikipedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.