03. ožujka 1992. – započeo rat u Bosanskom Brodu i Bosni i Hercegovini

03.03.2024. 10:12:00

Na današnji dan 03. ožujka 1992. godine započela je agresija JNA s paravojnim postrojbama na općinu Bosanski Brod. Branitelji su odolijevali napadima agresora sve do 06. listopada 1992., kada je čitava općina okupirana. U završnim operacijama okupacije teritorija općine Bosanski Brod, odnosno zapadnog dijela Bosanske Posavine, neprijateljske jugo-armijske, odnosno četničke snage brojile su oko četrdeset i osam tisuća vojnika, naoružanih s više od stotinu tenkova, nekoliko tisuća topničkog oruda, zrakoplovnom potporom itd. Općina Bosanski Brod, prema zamišljenom velikosrpskom konceptu okupacije Bosanske Posavine, prva se našla na udaru agresora. Primjenjujući metode blokade rada novoizabrane demokratske vlasti, nakon višestranačkih izbora, tijekom 1991. godine, srpsko rukovodstvo, na čelu s predsjednikom SDS-a za ovu općinu, Mirom Radovanovićem, stvorilo je preduvjete za oružanu agresiju JNA. Zemljopisni položaj sela u kojima su na istočnom dijelu općine živjeli Srbi, uvjetovao je pogodne okolnosti za nesmetano velikosrpsko organiziranje, vojno ustrojavanje i naoružavanje. Uže sjedište svoje kompletne prevratničke aktivnosti u ovoj općini Srbi su postavili u najveće srpsko selo Liješće. Osmišljeno provocirajući ratni sukob, vojni komandanti JNA, sredinom veljače 1992. godine, šalju grupu specijalaca vojne policije koja je u to vrijeme boravila u vojarni u Derventi, a došla je iz Niša (Srbija) u okolicu mosta u Bosanskom Brodu. Zadaća im je bila izazvati ratni sukob. Akciju je predvodio dočasnik JNA iz vojske u Derventi, Branko Ratić, koji se u ratnim uvjetima iskazuje kao jedan od najvećih ratnih zločinaca u ovoj općini. Ta je teroristička grupa tada na većini ispalila veći broj minobacačkih granata. Napad JNA i paravojnih četničkih postrojbi na Bosanski Brod, počeo je 03. ožujka 1992. godine iz Liješća, preko prigradskog naselja Brodsko Polje. Cilj agresora, u tim početnim nasrtajima, bio je okupacija sjevernog dijela grada i zauzimanje mosta na rijeci Savi. Do oružanog sukoba došlo je na lokalitetu "Semafori". Taj napad je odbijen, a neprijatelj potisnut. Bio je to prvi poraz agresora na ovom ratištu, a i u Bosanskoj Posavini.

Izvor:  Hrvatski informativni centar Foto: Splavari.com.hr

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.