03. svibnja 1992. Slavonski Brod – masakr nad djecom u Domovinskom ratu - TUŽNO SJEĆANJE

03.05.2023. 09:50:00

U vrijeme Domovinskog rata, samo u Slavonskom Brodu poginulo je 33 djece, a ranjeno 107. Uglavnom, to su bili nasumični napadi srpskog dalekometnog topništva, ali i zrakoplova, koji su sijali smrt na dječjim parkovima, igralištima i ulicama grada.

Na današnji dan 1992. u Slavonskom Brodu poginulo je od srpskih bombi 6 djece. Uz njih je taj dan ubijeno još 10 stanovnika ovog slavonskog grada, a ranjeno 60.

Početkom svibnja 1992. u Slavonskom Brodu bačene su 94 bombe „krmače“ svake težine 250 kg, te je preko 100 zrakoplova napalo ovaj grad radi odsijecanja pomoći bosanskim Hrvatima u Posavini, ali i odmazdi zbog uspjeha hrvatskih snaga u Bosni tih dana. Bačene su i 4 kazetne bombe Bell 755 i 60 raketnih projektila tipa Munja.

Spomenik “Djevojčica”, rad akademskog kipara Antuna Babića, na inicijativu udruge Hrvatska žena podignut je 2000. godine u znak sjećanja na 33 djece, koliko ih je u Slavonskom Brodu poginulo tijekom Domovinskog rata. Postavljen je ispred OŠ “Hugo Badalić”, jer je samo iz te škole tijekom rata poginulo ukupno 16 učenika.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je ukupno poginulo 402 djece u dobi od 6 mjeseci do 18 godina. 42 mališana koja su poginula tada još nisu ni krenula u školu.

Za stradanje ove djece do sada nitko nije odgovarao.

Ovaj članak je napisan kao spomen na nevinu hrvatsku djecu koja su ubijena, ranjena ili postala invalid za vrijeme Domovinskog rata.

Video (uznemiravajući sadržaj) možete pogledati OVDJE

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: wikipedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.