10. listopada 1991. Željko Delić “Švico” – smrt junaka Sajmišta bila je nenadoknadiva….

10.10.2019. 12:34:00

Željko Delić “Švico”, vukovarski junak i prvi HOS-ovac koje je poginuo na Sajmištu dana 10. listopada 1991. godine.

Fotografija 56.Samostalna Bojna HV Kutina.

Kada bi krenuo napad neprijatelja (četnika i tzv. JNA) HOS-ovci nisu mogli znati sa sigurnošću kakvo je stanje na punktovima lijevo i desno od njih, jer se za provjeru nije imalo vremena. Zato bi se događalo da bi pješadija znala negdje probiti liniju i prići im s boka, a da to oni nisu znali.

Tako je na današnji dan prije 28 godina poginuo Švico.

Metak (snajperski) ga je pogodio u glavu, nakon što su im četnici prišli sa strane, s boka, gdje ih nisu očekivali jer je trebao biti branjen. Napad četnika-JNA je i tada odbijen, ali je nažalost poginuo Švico, što je bio veliki i nenadoknadiv gubitak za dragovoljce HOS-a u Vukovaru.

Švico je bio pravi hrvatski ratnik, ali i odličan imitator Albanaca, tako da je srpsko-četnička banda uistinu mislila da je riječ o Albancu. On bi uzeo motorolu, i zatim bi četnicima psovao majku četničku, da ih jebo Slobo i Šešelj, i ostali njihovi zločinci, da ovo neće nikad biti Srbija nego prije Albanija, i tako do u nedogled. Njegovi suborci bi se na to smijali, a četnici bi gubili živce, piše Facebook 56. samostalne bojne Kutina

Počivao u miru Božjem.

Pjesma i kadrovi iz Vukovara u čast prvog poginulo HOS-ovca Švice na Sajmištu uz pjesmu Miroslava Škore “Domovina”: