10. srpnja 1856. rođen Nikola Tesla – pročitajte nekoliko misli hrvatskog genija

10.07.2024. 09:36:00

Tesla, Nikola,  hrvatski izumitelj (Smiljan kod Gospića, 10. VII. 1856 – New York, 7. I. 1943). Rođen je u srcu Hrvatske, u Lici, u vrijeme dok je Hrvatska bila dio Austro-Ugarske. Veliki dio života proveo je u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu Hrvatsku i rodni kraj. U svojim prvim patentima (1885–88), dok još nije dobio američko državljanstvo, prijavu je započeo predstavljanjem: »Neka se zna da sam ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici, graničnoj pokrajini Austro-Ugarske, izumio…«.

Bog. 1896. bio je izabran za počasnoga člana HAZU u Zagrebu, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu. Po Tesli se u Hrvatskoj nazivaju ulice u mnogim našim gradovima, nekoliko škola, jedno veleučilište, tvrtka Ericsson Nikola Tesla, državna nagrada za znanost, državno odličje, u Tehničkome muzeju u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, au Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla. (Teslina rodna kuća, modeli izuma, didaktičke igračke koje omogućuju lakše razumijevanje rada Teslinih strojeva).

Velike misli hrvatskog genija Nikole Tesle:

Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom (24.5.1892 o ideji izgradnje centralne izmjenične struje u Hrvatskoj)

 Uvijek sam mislio da žena ima one suptilne umne i duševne osobine koje su se činile nadmoćnijom u odnosu na muškarca. Ali, tankoćutna žena koju obožavam je sada nestala i ustupila mjesto ženi koja misli da je njen najveći cilj da što više liči na muškarca – u odijevanju, glasu i djelu… Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali, po meni, najveća tragedija je sadašnja ekonomska situacija koja je ženu okrenula protiv muškarca i one u mnogo slučajeva uspijevaju zauzeti njegovo mjesto u poslu i industriji. Rastuća tendencija žene da zasjeni muškarca znak je propadanja civilizacije.

Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti.

Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.

Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.

Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline

Edison je više izumitelj korisnih stvari, a ja sam izumitelj novih principa.

Nedovoljno zapažanje samo je oblik neznanja i uzrok mnogim nastranim ispadima i trijumfu ludih ideja.

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncetriramo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja me majka naučila da svu istinu treba tražiti u Bibliji.

Sve stvari imaju frekvenciju i vibraciju.

Iako imamo slobodu da mislimo i djelujemo, mi se držimo zajedno, poput zvijezde na nebeskom svodu s nerazdvojnim vezama. Ove veze se ne mogu vidjeti, ali ih možemo osjetiti.

Učio sam strane jezike, proučavao književnost i umjetnost, proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i mislio sam kako sam uzalud trošio vrijeme, ali sam ubrzo shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.