10. veljače: Dogodilo se na današnji dan

10.02.2023. 09:58:00

1991. - Kamenovane kuće Hrvata u sarajevskoj općini Ilidži.

1992. godine.  

- Vrhovno državno vijeće drži da tzv. Vanceov plan bitno zadovoljava zahtjeve Hrvatske postavljene od samog početka izbijanja ratnih sukoba te njegova provedba znači poraz srpske i armijske politike.  

  - Talijanski ministar pravde Claudio Martelli dao je nalog javnom tužitelju da istraži istinitost i zatraži odgovornost za rušenje helikoptera EZ, pri čemu su poginuli 4 Talijana, i jedan Francuz, promatrači EZ, koji je oborio MIG jugovojske.  

  - Predsjednik Tuđman odlučno je u intervjuu britanskom "Guardianu" ustvrdio da se Hrvatska neće odreći autoriteta nad srpskim enklavama ako tamo budu razmještene snage UN-a.

1993. - Poznati potpuni rezultati izbora za Županijski dom Sabora Hrvatske, HDZ-u 37 mandata, oporbi 26 mandata.  

  - Četnici u istočnoj Slavoniji "legaliziraju" zločine "odobrenjima" za pljačku, koja izdaju tzv. srpska oblast Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

1994. godine.  

  - U Zagrebu su se ujedinile Socijaldemokratska partija Hrvatske i Socijaldemokratska stranka Hrvatske.

1995. godine.  

  - Ne odstupamo od bitnih nacionalnih interesa, u planu Z-4 za Hrvatsku je prihvatljivo samo ono što se traži mirno rješenje u okviru granica Republike Hrvatske, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman. - Hrvatski i bosanski Srbi, zajedno s Abdićevom vojskom, silovito napadaju Bihać, javlja sarajevski radio. - Na bihaćko ratište ovih dana stiglo je 2.000 specijalaca iz Kraljeva u Srbiji, koji su bez problema prešli granicu na Drini pokraj promatrača UN-a. - UN sumnjiči Srbiju da namjerno ometa promatra granice između Srbije i BiH kako bi dalje mogla opskrbljivati ​​bosanske Srbe ratnim materijalom. - Zašto primjer autonomije Aalandskog otočja nije primjenljiv u Hrvatskoj: Šveđani na Aalandu svoj spor s Finskom riješili su političkim putem, dok su Srbi digli ustanak u cilju odcjepljenja dijela Hrvatske, počinivši pritom najteže zločine, komentirao ponuđeni plan Z-4 u "Večernjem listu" dr. Ljubomir Antić. 

1996. godine.  

- Predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak u pismu upućenom Predsjedništvu BiH upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma, te upozorava da novonastala Agencija za istraživanje i dokumentaciju služi političkim interesima bliskim Predsjedništvu BiH i Aliji Izetbegoviću, ističući da je riječ o neformalnoj službi sigurnosti. - U Međugorju stiglo 100 hrvatskih policajaca, koji bi, po dogovoru hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka i europskog upravitelja Hansa Koschnika, trebali biti raspoređeni u Mostaru.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.