11. travnja 1991. godine, snažna eksplozija odjeknula je Zadrom

11.04.2023. 16:36:00

Na današnji dan, 11. travnja 1991. godine, snažna eksplozija odjeknula je u Zadromu i izazvala paniku među građanima. U cilju izazivanja nemira među građanima eksploziv je bio postavljen na trafostanicu u zadarskom naselju Plovanija, a na svu sreću nije bilo stradalih.
Nadležna tijela odmah su se uputila u potragu za počiniteljima odnosno počiniteljima koji su u koordiniranoj akciji mjesnog odbora i policije ubrzo uhićeni u kockarnici na Boriku. Radilo se o dvojici građana Zadra, Ozrenu Komazecu i Davoru Adamu, nekadašnjem junioru Košarkaškog kluba Zadar i igraču još nekih amaterskih momčadi.
Istraga je pokazala kako je nalogodavac kaznenog djela bio vođa pobunjenih Srba Mile Martić. Predsjednik Općine Benkovac Zdravko Zečević dogovorio je sastanak Komazeca i Adama s Milom Martićem u Policijskoj stanici u Kninu. Ondje je Martić spomenutom dvojcom dao konkretne upute za terorističko djelovanje u Zadru, rekavši im da u Zadru trebaju poduzimati radnje u pravcu uznemirenja građana, stvaranja panike. Potrebno je, govorio je Martić, izazvati eksplozije da bi se znalo da u Zadru ima Srba. Iste večeri po povratku u Zadar, Komazec i Adam doista su izvršili ono što su se dogovorili s Martićem. Već prije oni su bili umiješani u kriminalne radnje povezane s pobunjenim Srbima, a vezane uz preprodaju i krijumčarenje oružja iz Švicarske.
Tijekom istrage Komazec je izjavio da nikad nije pripadao nikakvoj terorističkoj skupini, niti da je bio na srpskim barikadama. Priznao je da je bio na Saboru Srba u mjestu Srb, kad je razgovarao is Jovanom Raškovićem. Priznao je da mu je Davor Adam prijatelj i da je Adam bio onaj koji je dogovorio sastanak s predsjednikom Općine Benkovac Zdravkom Zečevićem. Na sudu se Komazec branio da nije unaprijed znao kako ga Adam vodi te je otkrio detalje sastanka s Martićem U Martićevom uredu, razgovarali su oko 45 minuta, a ondašnji sekretar SUP-a Krajine pitao je Adama kakva je situacija u Zadru i ima li dovoljno oružja. te ih je uputio kako da izvedu akciju.
Unatoč svemu, na intervenciju inspektora srpske nacionalnosti Davor Adam pušten je na slobodu pod izlikom da se radi o perspektivnom sportašu. Adam je to iskoristio i pobjegao s košarkašima Zadre koji su putovali na utakmicu u Münchenu. Komazec je ostao u zatvoru do studenoga 1991. kada je razmijenjen, a danas navodno živi u Novom Sadu gdje se bavi ugostiteljstvom.
Počiniteljima je suđeno pred zadarskim Županijskim sudom u Zadru te su u listopadu 1994. godine obojili u odsutnosti osuđeni na 5 godina zatvora. Kasnijom presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske kazne su preinačene - Komazec i Adam osuđeni su na jedinstvenu kaznu od 7, Zečević na 8, a Mile Martić na 12 godina zatvora.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.