12. travnja 1992. na područje Livna stižu satnije „Bušića“ iz Posušja, Širokog Brijega i Ljubuškog

12.04.2023. 09:39:00

12. travnja 1992. na području Livna stižu satnije „Bušića“ iz Posušja, Širokog Brijega i Ljubuškog.
Organizirali su crtu obrane prema Kupresu na dijelu Osinj Glavica-Cincar i odbili par napada srpskih snaga. Na livanjskom bojištu su „Bušići“ ostali do kraja 1992. a osim oko Cincara bili su i na prijevoju Korićina, planini Goliji i području oko sela Strupnića. Istovremeno sa Livnom dijelovi „Bušića“ angažirani su i na drugim ratištima.
Satnija iz Uskoplja angažirana je na području općine Konjic, a kasnije i na području Bogojne kada zaustavlja srpski prodor iz Donjeg Vakufa i uspostavlja crtu obrane. Dok su „Bušići“ iz Uskoplja ratovali sa srpskom vojskom 20. lipnja u Uskoplju bošnjačke snage postavljaju punktove na kojima su zaustavljali i maltretirali Hrvate. Tada su bošnjaci zauzeli i punkt HVO-a „Karamustafiće“. Stižu „Bušići“ i vraćaju punkt. U tom prvom bošnjačko-hrvatskom sukobu bojna „Uskoplje“ imala je prvoga poginulog, Zvonku Krajinu čije je ime ubrzo počela nositi.
Operacija „Bura“
Usporedo sa angažmanom u Operativnoj zoni Sjeverozapadna Hercegovina „Bušići“ su angažirani iu Operativnoj zoni Jugoistočna Hercegovina.
U akciji „Bura“, zajedničkoj operaciji HVO-a, A BiH i HV-a u zaleđu doline Neretve i Popovog Polja.
U kišnu zoru 11. studenog „Bušići“ iz Posušja i Livna su zauzeli, smatralo se neosvojivom kotu 694 Gnjilo brdo, koje je Armija BiH nekoliko puta neuspješno pokušala zauzeti. „Bušići“ su raspolagali samo pješačkim oružjem i imali su jednu „Osu“ sa tri punjenja i jedan RPG.
U međuvremenu se sve više bližio sukob sa A BiH.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.