14. veljače 2000. Dinamo – vraćeno ime koje je u Jugoslaviji bilo simbol hrvatstva! (VIDEO)

14.02.2024. 08:54:00

Reći navijam za Dinamo u Jugoslaviji bio je nepoželjan jer je taj klub bio simbol – hrvatstva. Samo su Hrvati ljubili taj toliko voljeni i branjeni hrvatski grb u grbu Dinama. Znalo se govoriti: za Dinamo se navija da se zna tko si, a za Hajduka odakle si.

POVIJESNA UTAKMICA!

Jedna od povijesnih utakmica, možemo se zapitati čak je li tu započeo Domovinski rat je utakmica između NK "DINAMO" - NK "Crvena Zvezda", nikad odigrana, ali tu je započelo, tu se suprotstavilo zvezdi petokraki i Delijama predvođenima Željkom Ražnatović Arkanom. 

Ono što nam ne dozvole javno objaviti, napad Delija na BBB i cijeli tijek događanja možete vidjeti OVDJE

Bad Blue Boysi su uvijek isticali svoju ljubav za Dinamo i Hrvatsku. Zbog toga su bili “na tapeti” onima kojima smeta svako hrvatstvo, a toga ima i danas. Čuvajući uspomene na Dinamo kao simbol hrvatstva, oni čuvaju uspomenu na Vukovar, HOS, Domovinski rat, hrvatski grb i najveće svetinje hrvatskog naroda. 

Još jedno Valentinovo predstavlja novu obljetnicu velikog događaja za sve navijače Dinama. Prije točno 20 godina, 14. veljače 2000. godine, nakon 8 godina duge i teške borbe, klub je napokon vraćen “sveto ime Dinamo”. To ime bilo je u jugoslavenskoj ligi sinonim za hrvatstvo. Govorilo se, u vremenima veće bliskosti Dinama i Hajduka, ovako: “Za Hajduk se navija da se zna otkuda si, a za Dinamo se navija da se zna tko si!”

Najveći trn u oku komunstima  u Jugoslaviji, a time i velikosrbima bio je taj što je Dinamo bio jedini klub koji je jasno i nedbosmisleno u svom grbu istaknuo – hrvatski grb.

Slikovni rezultat za dinamo wiki

Dinamo je u Beogradu, središtu komunističke Jugoslavije, figurirao kao omraženi “ustaški” klub, i kao takav bio je stavljen postrani u jugoslavenskom nogometu.

 Mladi BBB u Vukovaru ptaju – Gdje su grobovi naših heroja?

Prava snaga zagrebačkog kluba bila je očigledna, jer je Dinamov prethodnik Građanskog bio daleko najveći nogometni klub u Jugoslaviji, usprosio jugoslavenskom unitarizmu u sportu, a nakon raspada Jugoslavije Dinamo vrlo lako nadilazi komunističke klubove Partizan i Crvenu Zvezdu, koji i danas nose veliku petokraku u svojim grbovima.

 BBB u Vukovaru nacrtali svetinju – hrvatski grb s bijelim početnim poljem

Slikovni rezultat za bbb vukovar

Dva mjeseca nakon smrti Tuđmana, održana je skupština kluba, a podno zapadne tribine okupilo se nekoliko tisuća Bad Blue Boysa, koji su s nestrpljenjem očekivali vijest o povratku starog imena. Na skupštini nije bilo napetosti te su 43 od 44 skupštine digla ruku za povratak imena Dinamo.

U 18:02 ispred navijača je izašao jedan od njihovih miljenika , Velimir Zajec,  visoko podignuo ruke u zrak i rekao: “Imamo Dinamo”.

Počelo je veliko slavlje najvjernijih Dinamovih navijača Bad Blue Boysa, čiji je buntovnički duh protiv nepravde ostao prisutan još od vremena komunističke Jugoslavije i borbe protiv “milicije”, pa do današnjih novih i mlađih generacija Boysa. 

I današnje generacije Boysa, kao i Torcide i drugih navijačkih skupina, jako se drže do domoljublja, Domovinskog rata i hrvatstva, što se redovito vidi i na utakmicama i na ulicama gradova koje su oslikali klupskim i hrvatskim nacionalnim muralima.

I HRT je izvjestio o ljubavi BBB-a za Zagreb i Hrvatsku kroz oslikavanja neurednih zidova Dinamovim i domoljubnim motivima: 

BBB – slavlje najvjernijih i najodanijih navijača 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.