15. lipnja 1991. godine osnovana je u Vukovaru legendarna 4. vukovarska bojna 3. gardijske brigade ZNG RH Kune

15.06.2024. 09:32:00

4. BOJNA 3. BRIGADE ZNG
Dana 15. lipnja 1991. godine osnovana je u Vukovaru legendarna 4. vukovarska bojna 3. gardijske brigade ZNG RH Kune, koja je dala veliki doprinos u obrani Vukovara od napada agresorske jugo-vojske, velikosrpsko-četničkog agresora i domaćih četnika.
Toga se dana u Opatovačkoj pustari okupilo 165 dragovoljaca, a taj je broj rastao. Kroz postrojbu je prošlo oko 1000 ljudi, a ostali su oni najuporniji. Do kraja borbenih djelovanja brojila je 306 branitelja i bila najelitnija postrojba koja je na sebe preuzimala najteže ratne zadatke. Postrojba je tijekom obrane Vukovara izgubila 87 pripadnika, i zahvaljujući toj postrojbi, srbo-četnički-JNA agresor pretpio je ogromne gubitke. Gotovo svi ostali pripadnici su bili ili ranjeni, ili prošli zatočeništvo.
Ivan Anđelić - Doktor:
''Upoznali smo se u bazi gdje su nas legionari obučavali za najteže zadatke. On (Ivica Arbanas) je od Tome Merčepa dobio jednu od najtežih zadaća - da uz zapovijed iz Zagreba od ministra obrane RH preuzima 4. vukovarsku bojnu 3. gardijske brigade u kojoj sam ja bio pripadnik od 15. lipnja. Arbanas je dobio zapovjed da od 15. kolovoza preuzme tu bojnu, napusti svoje Tigrove. Garda je tada bila nadređena na svim punktovima. Postojale su samo mjesne zajednice, a još uvijek nije bilo nikakvih postrojbi. Krizni štab na čelu s povjerenikom Vlade RH održao je sastanak sa svim relevantnim zapovjednicima i tada su Blagi Zadri ponudili da preuzme obranu Vukovara, no on je rekao da to ne želi jer je svoju utvrdu u Borovom naselju jako dobro napravio, pa da bi se, ako on ode, umanjila borbena gotovost, ispričao je Anđelić dodajući kako je Zadro kazao kako će poštivati osobu koju god da izaberu na tu funkciju. A upravo je tada pao prijedlog da to bude novi zapovjednik garde jer je ujedno i najkompetentnija osoba da preuzme i obranu grada Vukovara. (...) Arbanas je u to vrijeme zapovjedao sa svim oružanim snagama u Vukovaru i aktivnom gardom. Od 15. kolovoza do 2. rujna Vukovar je prema planu jugovojske trebao pasti, ali nije, niti su pedlja zemlje osvojili. Pod njegovim zapovjedništvom je izvršena zapovijed da se puca na avione. Pala su prva dva aviona i to 24. kolovoza, a još dva 26. kolovoza te je uništeno i 12 oklopnih vozila.
To je njegov doprinos u herojskoj obrani Vukovara. Nakon toga, 2. rujna dolaze Dedaković i Borković i on im predaje zapovijed, upoznaje ih sa svim punktovima kojima je on zapovijedao do tada, a Pero Perić mu je bio zamjenik, prisjetio se Anđelić te je kazao kako je on Arbanasu postao zamjenik, nakon što je 14. rujna Perić ranjen. Istaknuo je kako su zajedno ostali do kraja te da su skupa vodili sve bitke i akcije i to ne iza, već ispred svojih ljudi.''

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.