16.rujna1991.g. - Oslobođena vojarna u Slavonskom Brodu

16.09.2020. 15:09:00

Na današnji dan 16.09.1991.g. oslobođena je vojarna u Slavonskom Brodu.
Oslobađanje slavonskobrodske Tvrđave, dotadašnjega garnizona "Ivan Senjuk Ujak", nije najveća bitka koju su izvojevali vojnici i policajci u Domovinskom ratu, ali je zasigurno jedna od najvažnijih. Bio je to boj u kojem su Brođani ostvarili pobjedu, izuzetno važan jer sve se događalo u središtu grada i bio je poseban jer se u ta dva dana, 15. i 16 rujna 1991. godine, potvrdila odlučnost tada još slabo naoružanih hrvatskih snaga.
Nakon što je državno vodstvo u rujnu 1991. godine donijelo odluku o blokadama vojarni na cijelom području Republike Hrvatske, a objektima u kojima je boravila JNA obustavljena je opskrba vodom i strujom, Krizni štab Općine Slavonski Brod pozvao je oficire i vojnike iz garnizona na mirnu predaju. U nedjelju, 15. rujna, nakon više bezuspješnih pokušaja dogovora, u 19 sati počela je razmjena vatre između hrvatskih snaga i vojnika u Tvrđavi, a civilni objekti u Slavonskom Brodu gađani su i s teritorija Bosne i Hercegovine. U ponedjeljak u jutarnjim satima komanda u Tuzli telefonski je smijenila dotadašnjeg zapovjednika kasarne Janka Radmanovića (koji je predložio predaju) i na to mjesto postavljen je radikalniji Radisav Stojanović, te su borbe nastavljene. Sve je trajalo do 18 sati navečer kada su vojnici i oficiri s uzdignutim rukama napustili Tvrđavu. Predalo se 20 oficira, stotinjak vojnika i tri građanska lica. U 23-satnim borbama nitko, na sreću, nije poginuo, ranjeno je sedam civila i 26 pripadnika Zbora narodne garde i Ministarstva unutarnjih poslova. Djelovanjem neprijateljskog topništva u Slavonskom Brodu potpuno je uništeno 13 stanova, jedna obiteljska kuća i 11 automobila, izgorjela je Gradska knjižnica, a štete su zabilježene na mnogobrojnim stambenim i gospodarskim objektima te vozilima.
Vrlo je bitno što su u ta dva dana oslobođena i druga dva objekta na slavonskobrodskom području, vojno skladište u Bukovlju (predano je u večernjim satima 15. rujna) te skladište u Gromačniku (hrvatske snage ušle su u njega u rano jutro 16. rujna). Do sredine listopada preuzet je i radio-relejni čvor Degman na Dilju.
Tvrđava Brod u ožujku 1994. godine predana je Gradu Slavonskom Brodu i prvi put u povijesti dobila je civilnu namjenu.
OFICIRIMA PO 15 GODINA ZATVORA
Nakon provedenog suđenja, presudom Županijskog suda u Požegi 25. listopada 1993. godine, a što je potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske 4. svibnja 1995. godine, oficiri JNA Janko Radmanović i Radisav Stojanović u odsutnosti osuđeni su svaki na 15 godina zatvora.
Proglašeni su krivima za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Požege postupak protiv njih dvojice je obnovljen, a presudom Županijskog suda u Slavonskom Brodu 1. lipnja 2011. godine potvrđena je prethodna kazna:
Radmanoviću i Stojanoviću po 15 godina.
U oslobađanju sudjelovali su pripadnici 3 bojne Kobre Slavonski Brod, 108 brigade ZNG i MUP RH .
FOTOGALEROJA;

Izvor: Ujedinjeni hrvatski branitelji/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: