18. listopada 1991. Glinsko Novo Selo – ubijanja i krvavi pokolji Hrvata događali su se dan za danom…

18.10.2023. 09:26:00

Na mjesta tih zvjerstava četiri godine kasnije došao je tadašnji ratni huškač, a današnji predsjednik Srbije Vučić (tada desna ruka Vojislava Šešelja) i nad grobovima ubijenih Hrvata izgovorio je sljedeće riječi: „Glina nikada neće biti dio Hrvatske. Ovdje nikada neće doći ustaška vlast.!“ Pokolj u Glinskom Novom Selu počeo je dva dana ranije, 16. listopada 1991., a ubijanja i lov na Hrvate trajali su danima. Ubijeno je 33 ljudi uglavnom starije dobi, od kojih je najstariji bio starac od 83 godine,  a jedna djevojka od 15 godina

Bio je to samo jedan od brojnih pokolja u glinskom kraju.

Etničko čišćenje Hrvata od Kupe do Une – strašni zločini bili su svakodnevica

Nakon ovih zločina, u dolini rijeke Maje, u kojoj se nalazi pet sela, koja su većinski hrvatski (Dolnjaci, Joševica, Maja, Prijeka i Svračica) iselili su svi Hrvati, čime su velikosrbi uspjeli u nastojanju da od Hrvata etničko očiste područje od Gline. . do Dvora na Uni. Osim Majskog bazena, uspjeha u etničkom čišćenju, kojim su uklonili sve Hrvate, postignuti su u 27 sela koja se nalaze sjeverno od Gline (Bišćanovo, Donja Bućica, Gornja Bućica, Desni Degoj, Dvorišće, Ilovačak, Gračanica, Hađer, Donje Jame, Gornje Jame, Jukinac, Kihalac, Novo Selo Glinsko, Marinbrod, Prekopa, Selkovac Donji, Selkovac Gornji, Slatina Pokupska, Velika Solina, Mala Solina, Stankovac, Šatornja, Gornje Taborište, Donje Taborište, Donji Viduševac, Gornji Viduševac, Zaloj).

U tim selima su Hrvati bili jedini stanovnici. 

Sva navedena područja upravno su pripadala gradu Glini. Tako je kao posljedica fizičke likvidacije i zastrašivanja nakon što su velikosrbi okupirali ta područja, opustjelo cijelo područje, odnosno nestalo je 7 tisuća dosadašnjih stanovnika, isključivo Hrvata.

Time je bio etnički očišćen cijeli prostor od Kupe na sjeveru do Dvora na Uni na jugoistoku, a za jedine stanovnike je imao Srbe.

Ratni huškač i četnik Aleksandar Vučić danas je – predsjednik Srbije Na mjestima tih zvjerstava četiri godine kasnije došao je tadašnji ratni huškač, a današnji predsjednik Srbije Vučić (tada desna ruka Vojislava Šešelja) i nad grobovima ubijenih Hrvata izgovorio je sljedeće riječi: „Glina nikada neće biti dio Hrvatske. Ovdje nikada neće doći ustaška vlast!“ 

Ubojstva u području grada Gline bila su dio zvjerskog plana Srba da zauvijek odstrane hrvatsko stanovništvo iz ovog starog hrvatskog kraja i na tom teritoriju proglase Veliku Srbiju. Zbog toga je na ovom području učinjen velik broj zločina, a Hrvati su svi protjerani iz 27 sela glinske općine i same Gline. Grad Glina trebao je postati središte Srba Banovine i Korduna.

Tako je, napisali smo, kao fizičke posljedice likvidacije i zastrašivanja nakon što su velikosrbi okupirali ta područja opustjelo cijelo područje, odnosno nestalo je 7 tisuća dosadašnjih stanovnika, isključivo Hrvata. Time je bio etnički očišćen cijeli prostor od Kupe na sjeveru do Dvora na Uni na jugoistoku, a za jedine stanovnike je imao Srbe.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.