1991: Početak, obrat i pobjeda: Stari Grabovac

07.10.2022. 16:10:00

Dokumentarni film 1991: Početak, obrat i pobjeda: Stari Grabovac ne propustite u subotu, 8. listopada, u 13:05 na Prvom.  

U ljeto 1991. godine Jugoslavenska narodna armija, koja je do tada djelovala pod krinkom razdvajanja zaraćenih strana, otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba u ratu protiv Hrvatske. U zapadnoj Slavoniji naznake takvog razvoja događaja vidjele su se već po izbijanju sukoba u Pakracu 2. ožujka, a dolaskom snaga 5. banjalučkog korpusa JNA u Hrvatsku sredinom kolovoza počeo je totalni rat na tom području.  

Subota, 8. listopada na Prvom

Subota, 8. listopada na Prvom

Foto: Stari Grabovac/Dokumentarni film

Ovaj film daje nam odgovor na pitanje tko su heroji koji su zaustavili moćni 5. korpus JNA na putu prema Zagrebu. Od prelaska Save do zaustavljanja 5. korpusa u Starom Grabovcu prošla su dva mjeseca neizvjesnosti, ali i neponovljivog otpora.

Obrana Starog Grabovca bila je presudan trenutak u bitci za zapadnu Slavoniju. Snage JNA spriječene su u svom naumu da zaokruže šire pakračko područje, a hrvatske snage stekle su vrijeme potrebno da konsolidiraju obranu. Nekoliko dana poslije one prelaze u napad te pokreću oslobodilačke akcije u zapadnoj Slavoniji. Ipak, Stari Grabovac ostao je "div na prvoj crti" sve do 1995. i operacije "Bljesak" čime je ušao u legendu.  

Subota, 8. listopada na Prvom

Subota, 8. listopada na Prvom

Foto: Stari Grabovac/Dokumentarni film

Scenarist je Borna Marinić, redatelj Davor Šarić, snimatelj i producent Igor Knežević, a montažerka Matea Šarić.

Produkcija: Prvi red fotelja d.o.o. za HRT, 2021.

Dokumentarni film osim na Prvom programu možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.  

Izvor: hrt.hr/Foto:screnshoot

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.