1993. godine u operaciji “Maslenica” poginuo je dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik 113. šibenske brigade Hrvatske vojske Boris Bratić…

01.02.2020. 10:42:00

Znate, nije lako vidjeti čovjeka, zapovjednika koji gine. Ti mladi momci koji su tada bili oko zapovjednika koji je poginuo, to su grozne uspomene. Ali to je rat...

Na današnji dan 1993. godine u operaciji “Maslenica” poginuo je dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik 113. šibenske brigade Hrvatske vojske Boris Bratić.

U prosincu 1992. godine zapovjedništvo nad 113. brigadom preuzeo je general (tada pukovnik) Damir Krstičević: “Odmah kad sam preuzeo 113. pješačku brigadu, mi smo dobili zapovijed od generala Gotovine da se pripremimo, i 113. brigada je trebala formirati jednu borbenu skupinu. Ta borbena skupina sastojala se od pojačane ročne pješačke satnije. Ojačali smo tu pješačku satniju još s vodom minobacača 82 milimetra i desetinom bestrzajnih topova.

Ojačali smo tu skupinu s protuoklopnom grupom. (…) 113. ročna pješačka šibenska brigada, ona je u tom trenutku bila brigada koja je prošla jednu tranziciju. U početku 113. pješačka brigada je bila isključivo pričuvna brigada. Međutim, nakon te tranzicije u toj brigadi su ostali časnici i dočasnici, djelatne osobe.”

Među tim časnicima bio je i Boris Bratić, rođen 1971. godine, koji je zapovijedao skupinom ročnika koji su odigrali značajnu ulogu u operaciji “Maslenica”, što se često zaboravlja. Borbena grupa 113. brigade dobila je u operaciji “Maslenica” zadaću da štiti bok 4. gardijske brigade, koja je kao glavna snaga išla na glavni smjer napada. “Znači, mi smo napadali u smjeru Suhovare – Drače – Veljane. Nama je bila desna zona odgovornosti Suhovare – Poličnik – Drače, a lijeva zona odgovornosti je bilo selo Rupalj i Baštica.”, prisjetio se general Damir Krstičević.

Nakon uspješnih napadajnih akcija trebalo je zadržati crtu obrane što je bio vrlo težak zadatak. Ivica Čupić, zamjenik zapovjednika borbene skupine 113. brigade prisjetio se okolnosti pogibije Borisa Bratića: “(…) jedno jutro četnici su se privukli kroz okolne kanale, znali su područje jer oni su inače svi prije radili u Baštici, poljoprivrednom gospodarstvu. Zapravo su oni i prije akcije „Maslenica“ radili to polje i oni su držali tu poljoprivrednu zadrugu, strojeve, sve je to bilo „apoteka“ kad smo mi došli u te prostore. Znali su, dakle, prostor kao svoj džep i jedno se jutro privukli kad je bila naša smjena. Bacili su par bombi, zapucali i tu nam je poginuo Boris Bratić.”
Pogibija Borisa Bratića bila je šok za ročnike: “Znate, nije lako vidjeti čovjeka, zapovjednika koji gine. Ti mladi momci koji su tada bili oko zapovjednika koji je poginuo, to su grozne uspomene. Ali to je rat.“, završio je sjećanje na operaciju “Maslenica” general Damir Krstičević.

Boris Bratić, rođen 1971. godine, koji je zapovijedao skupinom ročnika koji su odigrali značajnu ulogu u operaciji "Maslenica"…


Izvor – Vladimir Brnardić i Tomislav Šulj: “Operacija Maslenica – sjećanja sudionika”

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.