20. lipnja 1972.g. Bugojanska skupina ušla na podrućje SFRJ

20.06.2021. 12:35:00

 

Hrvatske oružane postrojbe "Planinske lisice“,  poznatije kao Bugojanska skupina, odnosno Fenix skupina naziv je za hrvatsku domoljubnu paravojnu skupinu koja je ušla na područje Jugoslavije 20. lipnja 1972.,  s ciljem da pokrene pobunu i sruši Jugoslaviju.

 

 Nakon gušenja Hrvatskog proljeća, HRB je bio uvjeren da je u Hrvatskoj bila povoljna klima za pokretanje oružanog ustanka. Nakon kratke pripreme, HRB je organizirao ljudstvo, oružje i novčanu potporu za slanje inicijalne skupine koja je imala zadaću pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Većina boraca i novca došla je iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj.

 

OPERACIJA FENIKS 72.

20.06.1972. Hrvatska domoljubna paravojna skupina pod nazivom "Planinska lisica“, ušla je na područje Jugoslavije s ciljem da pokrene pobunu i sruši tadašnji ustavno-pravni poredak.

Skupina je poznata pod nazivom Bugojanska skupina ili Feniks skupina, a organiziralo ju je Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna organizacija, koja je bila osnovana 1961. u Australiji, a koja je djelovala u Europi i SAD-u.

Osnovni cilj HRB-a bilo je oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije, a ideja je nastala nakon gušenja Hrvatskog proljeća, kada je HRB zaključio da se u Hrvatskoj stvorila povoljna klima za pokretanje oružanog ustanka.

Nakon kratke pripreme, HRB je organizirao ljudstvo, oružje i novčanu potporu za slanje inicijalne skupine, koja je imala zadaću pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Većina boraca i novca došla je iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj.

Kratke završne pripreme bile su u kampu Garanasu u Austriji, uz austrijsko-jugoslavensku granicu, a u Jugoslaviju se ušlo na području Dravograda u Sloveniji s ciljem da se stigne na Tromeđu, odnosno planinu Radušu na području općine današnjeg Uskoplja. Međutim, već nakon pet dana skupina se sukobila s milicijom, a potom s JNA i Teritorijalnom obranom. Protiv sebe je imala više od 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO, koji su je pokušale uništiti, što im je i uspjelo 24. srpnja, uz pomoć doušnika i UDBE. Desetorica pripadnika skupine izgubila su živote tijekom sukoba na različitim mjestima u BiH, a osmorica su bila zarobljena i pogubljena strijeljanjem u blizini Sarajeva.

Jedini preživjeli bio je najmlađi član skupine Ludvig Pavlović, koji je osuđen na 20 godina zatvora, a kasnije je poginuo, kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Upad Bugojanske skupine uzdrmao je partijske, vojne i policijske krugove tadašnje SFRJ, što je priznao i sam predsjednik Tito, izjavivši: Dobro smo dobili po glavi“. Zanimljivo je da je temeljem ovog događaja snimljena i TV-serija, "Brisani prostor" a ista je tematika obrađena u romanu Dvadeseti čovjek i knjizi HRB, Hrvatsko revolucionarno bratstvo – Rat prije rata.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB:

 

Ambroz Andrić, Adolf Andrić, Pavao Vegar, Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Viktor Kancijanić (Kocijančić), Petar Bakula (revolucionar), Ludvig Pavlović, Mirko Vlasnović, Ilija Lovrić, Filip Bešlić, Stipe Ljubas, Vlado Miletić, Vinko Knez, Ivan Prlić, Nikola Antunac, Vilim Eršek i  Vidak Buntić

  

Izvor: PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.