20. veljače 1952. Bruno Zorica Zulu – ratnik iz filma General bio je junak pred kojim su drhtali neprijateljski vojnici!

20.02.2022. 09:03:00

Velika sramota za državu Hrvatsku dogodila se 2013. za vrijeme vlasti SDP-a i ministra Kotromanovića kada je ovaj ratni heroj, sa ženom, kćerkom i sinom, deložiran iz stana u Splitu koji mu je dodijeljen od Ministarstva obrane 1993 godine. Naime, stanarsko pravo je tražio bivši oficir JNA Petar Denoble i njegova supruga Ubavna koji su početkom rata 1991. pobjegli iz Splita u Knin iz kojeg je krenuo rat protiv Hrvatske. Nakon toga otišli su u Srbiju (Beograd), pa kasnije u Ameriku gdje žive i danas. 

U filmu General, Antuna Vrdoljaka, lik ratnog heroja i jednog od najzaslužnijih ljudi za slobodnu Hrvatsku glumi Goran Navojec.

Brigadir Bruno Zorica rođen je na današnji dan 1952. godine u Ivanić Gradu. S 19 godina emigrirao je u Francusku gdje se priključio Legiji stranaca i ondje proveo više od 18 godina. Braniti Hrvatsku stigao je u ljeto 1991. godine. Bio je zapovjednik legendarne bojne Frankopan koja je iznijela veliki teret početkom rata.

Bruno Zorica, s ostalim Hrvatima – legionarima, među kojima su i generali Ante Gotovina i Ante Roso, sudjeluje u stvaranju specijalnih postrojbi buduće Hrvatske vojske koje su bile udarna igla za mnoge pozadinske akcije hrvatskih postrojbi, te strah i trepet za srpsku vojsku u posljednjem ratu.

Dolaskom u Hrvatsku, u Kumrovcu su hrvatski legionari odmah počeli osnivati prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske, jer je Hrvatska bila praktički goloruka pred do zuba naoružanom JNA i Srbima .

Specijalna postrojba Glavnog stožera – bojna „Frankopan“ utemeljena je službeno 1. kolovoza 1991. godine. Paralelno s formiranjem postrojbe, formirali su i Centar za komandnu obuku u šumi Žutica kod Ivanić Grada. Jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca. Pripadnikom postrojbe nije mogao postati svatko.

Bojnu „Frankopan“ činilo je dvjestotinjak pripadnika – mladići iz svih krajeva Hrvatske, hrvatski iseljenici povratnici u domovinu te nekolicina stranih dobrovoljaca.

Tijekom 1991. bojna ratuje u zapadnoj i istočnoj Slavoniji. U listopadu se bori kod Drenovog boka na području Jasenovca, u studenom i prosincu u Osijeku tijekom najžešćih napada na grad. Ondje se bojna istaknula u izvlačenju mrtvih gardista s ničije zemlje kod Tenje te uspostavi mostobrana na lijevoj obali Drave u Baranji. Tijekom 1992. bojna sudjeluje na Južnom bojištu u deblokadi Dubrovnika te ponovnoj uspostavi bojišnice kod Šuice nakon što su srpske snage u travnju zauzele Kupres.

Preustrojem Hrvatske vojske krajem 1992. godine bojna je raspuštena, a njezini pripadnici prelaze većinom u 2. i 7. gardijsku brigadu te manjim dijelom u 1. hrvatski gardijski zdrug.

Brigadir Bruno Zorica je prošao ratišta istočne i zapadne Slavonije, borio se u zadarskom i šibenskom zaleđu, a 1994. u Zbornom području Split postaje pomoćnik načelnika Operativnog centra gdje će ostati sve do umirovljenja krajem 1998. godine.

Velika sramota za državu Hrvatsku dogodila se 2013. za vrijeme vlasti SDP-a i ministra Kotromanovića kada je ovaj ratni heroj, sa ženom, kćerkom i sinom, deložiran iz stana u Splitu koji mu je dodijeljen od Ministarstva obrane 1993 godine. Naime, stanarsko pravo je tražio bivši oficir JNA Petar Denoble i njegova supruga Ubavna koji su početkom rata 1991. iz Splita otišli u Knin, a nakon toga u Beograd, pa u Ameriku gdje žive i danas. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.