21. kolovoza 1991.g. - Pripadnici 108. brigade HV-a, gotovo nenaoružani, zaustavili vlak pun srpskog oružja. Sve su im oduzeli! (VIDEO)

21.08.2023. 09:45:00

Rat u  Sloveniji  je bio gotov i sukladno dogovoru između Slovenije i JNA vojska se pod punom ratnom spremom povlačila sa slovenskog teritorija. Kolone kamiona koje su iz Slovenije vozile tu opremu, prelazile su preko slobodnog hrvatskog teritorija uz pratnju hrvatske policije ali nisu nastavile put za Srbiju kako je bilo dogovoreno, već su se zaustavljale na pobunjenim područjima (Banovine, Korduna i Zapadne Slavonije).

Zaustavili vlak i naoružali se do zuba

Zajedničkom odlukom Križnog štaba i vodstva 108. brigade, a zbog manjeg naoružanja i opreme, odlučeno je da se neće mirno gledati kako ovo oružje ide neprijatelju u ruke.

Na današnji dan, 21. kolovoza 1991. pripadnici 108. brigade zaustavili su jednu kompoziciju vlaka koja je prolazila kroz Slavonski Brod, te su u toj akciji zaplijenili oko 50 brdskih topova, osamdesetak većih minobacača, nekoliko desetaka protuzrakoplovnih topova od 20 mm, nešto granata i stotinjaka. protuoklopnih sredstava. Za samo nekoliko sati brigada je dobila višestruko veće količine naoružanja nego što je do tada imala.

O tim hrabrim dečkima

108. brigada dobila je osobnu formaciju 100.200. To je značilo da se trebala sastojati od zapovjedništva, ureda zapovjedništva, izvidničkog voda, voda veze, tri pješačka bataljuna, pratećeg voda, protuzračnog voda, inženjerijskog voda, voda radiološko-biološko-kemijske obrane (RBKO) i logističke (pozadinske) čete. U odnosu na uobičajenu ustrojsku brigadu ZNG-a, 108. je odmah zaživjela kao brigada s četiri bataljuna pa je njeno stanje u formaciji iznosilo 2450 ljudi.

Prvo okupljanje brigade bilo je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje kraj Slavonskog Broda gdje se okupila 1. bojna (u ono vrijeme bataljun). U selu Sibinj formirana je 2. bojna, au općinskim središtima Nova Gradiška i Požega 3. i 4. bojna. Prvi zapovjednik brigade bio je  Pero Katalinić , a načelnik stožera  Ferdo Kožul .

Brigada je imala odličan odaziv dragovoljaca, ali zbog nedostatka oružja mnogi su vraćeni svojim kućama. Takav odaziv dragovoljca dobar je pokazatelj koliko su ljudi tada bili spremni braniti Hrvatsku. Od izvora državnih zatraženo je oružje i oprema za sve pripadnike brigade, a to pokazuje da nitko nije imao propisanu uniformu], već su većinom branitelji imali samo poneki maskirni detalj.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.