21. rujna 1991. Zločini srpske agresorske vojske (Nova Gradiška) – zločinci u središtu grada ubili 11 osoba, a više od 50 ranili

21.09.2022. 09:09:00

Zločinačka srpska vojska raketirala je i bombardirala samo središte Nove Gradiške. Bio je to zločin protiv čovječnosti i civila počinjen prema Hrvatima, a koji je samo jedan od stotina sličnih koji su zaboravljeni.

Podsjetimo se teške nepravde međunarodne zajednice i suda u Haagu koja je pod istragom godinama imala granatiranje Knina na sam dan Oluje gdje je poginula samo jedna osoba srpske nacionalnosti, a tisuće granatiranja hrvatskih gradova i “europsku Hirošimu Vukovar” koji je sravnjen sa zemljom, stavila je izvan svojih istraga i svog interesa.

Stanovnici Nove Gradiške 21. rujna 1991. pamtiti će kao najkrvaviji ratni dan tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku.

U 12 sati i 52 minute uslijedio je prvi od nekoliko napada zrakoplova JNA na središte grada.

Agresor je iz zrakoplova pucao strojnicama, a raketama je gađao vitalne objekte.

U prvom naletu pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke.

U drugom naletu na meti zrakoplova bio je Dom kulture u kojemu je smještena radio-postaja, pekara i obližnje stambena zgrada, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća.

Također, cilj neprijateljskih zrakoplova bila je i vodosprema grada odnosno akumulacijska brana Bačica. Namjera napadača bila je jasna, kanio je uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života Nove Gradiške.

Prema službenim evidencijama u napadima je poginulo 11, a teško je ranjeno više od 50 osoba.

Srpski agresor je namjeravao izazvati opću paniku u svrhu napuštanja grada jer civili su bili na svojim radnim mjestima, djeca u školama i vrtićima te nitko nije očekivao da bi se mogao dogoditi ovako surov napad na civilne ciljeve.

Nova Gradiška u plamenu od srpskih granata i bombi:

 

 

Izvor: Narod.hr /Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.