21. siječnja: Dogodilo se na današnji dan

21.01.2023. 09:22:00

1991. BEOGRAD - Nakon što je Mesić izvijestio Jovića o hrvatskim stajalištima glede potrebe razoružavanja srpskih paravojnih grupa a ne pripadnika MUP-a RH, Jović ta stajališta prenosi Kadijeviću i Miloševiću. Kadijević ističe da je potrebno „slomiti hrvatsku vlast“, dok se Milošević i Jović zauzimaju za „zaštitu srpskog stanovništva u Krajini“. - Savezna Vlada zahtijeva od Narodne banke Jugoslavije „odobravanje zajma iz primarne emisije“ (znači, tiskanjem novaca) u iznosu od 5,5 mlrd dinara za potrebe financiranja JNA.

VIROVITICA- Virovitičani su u dva dana organizirani u dragovoljačkoj paravojnoj postrojbi, prvi u Hrvatskoj, izveli opkoljavanje i zaprečivanje tadašnje kasarne u Virovitici. Nakon uspješno provedene akcije, zapovjednik paravojne postrojbe Đuro Dečak izvršio je na gradskom sajmištu smotru oko 520 dragovoljaca iz Virovitice i okolice koji su u to vrijeme bili jedina dragovoljno organizirana i naoružana skupina hrvatskih ljudi na tlu Republike Hrvatske.

SARAJEVO - U Sarajevu su se sastale delegacije Hrvatske i BiH, koje su predvodili dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, obostrana suglasnost da je rješenje jugoslavenske krize moguće samo - demokratski.  

1992. ZAGREB - Javno tužiteljstvo Republike Hrvatske zatražilo je od nadležnog državnog tužiteljstva Jugoslavije da posreduje u pronalaženju krivca za rušenje helikoptera Europske zajednice. - U Hrvatskoj registrirano 322.745 izbjeglica. - Potpredsjednik Vlade RH dr. Milan Ramljak donio je odluku o proglašenju Dana civilne zaštite RH 1. ožujka. DUBROVNIK - Dubrovnik već 113 dana u neprijateljskom srpsko-crnogorskom okruženju .

TOVARNIK - Četnici u Tovarniku ubili župnika Ivana Burika.

KARLOVAC - Pao prvi snijeg u Karlovcu. Pobunjeni Srbi pale hrvatske kuće na Lemić Brdu. U Karlovcu svakodnevno stižu inozemne delegacije koje ili dovoze pomoć ili se raspituju o mogućnostima pomoći porušenom gradu i izbjeglim stanovnicima. U tranzitnom centru trenutno boravi 1500 muslimana i 800 članova njihove obitelji.

NEW YORK - Predsjednik Vlade dr. Franjo Gregurić otputovao je u višednevnom posjetu New Yorku gdje se treba sastati s glavnim tajnikom UN-a Boutrosom Borutrosom Ghalijem i njegovim posebnim opunomoćenikom za Jugoslaviju Cyrusom Vanceom, razgovarati o odnosu RH i UN-a nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, a posebno o problemu dolaska mirovnih snaga UN-a u RH, odnosno na teritoriju bivše Jugoslavije. Predviđen je i sastanak s predstavnicima SAD-a i nekih drugih članica UN-a. U pratnji predsjednika Vlade nalazi se dr. Mario Nobilo, savjetnik u Uredu predsjednika Republike. PEČUH - Održan je sastanak predstavnika RH, JNA i promatračke misije EZ-a koji je predvodio veleposlanik J. Salguiero. Nakon 7 i pol sati pregovora, oni su prekinuti, a nastavak pregovora nije dogovoren. Hrvatska strana inzistirala je na pregovorima i ranije utvrđenoj obavezi JNA o povlačenju s ovih područja na koja nije predviđen dolazak mirovnih snaga UN-a. Međutim, predstavnik JNA, Andrija Rašeta, nije želio pregovarati o povlačenju JNA s navedenih područja RH, nego se branio stavom kako se ta pitanja trebaju razmatrati na višoj razini, odnosno preko UN-a i EZ-a. To je samo jedan od primjera na koji način je JNA tijekom cijelog sukoba pregovarala, uvijek nastojeći odgoditi i odugovlačiti neku odluku.  

1993. ZAGREB - U razgovorima s Vanceom i Owenom u Zagrebu predsjednik Tuđman se založio za nastavak Ženevske konferencije.

KARLOVAC - U karlovačkom tranzitnom centru za izbjeglice logoraši štrajkaju glađu, zahtijevajući da se njihovim obiteljima omogući izlazak iz opkoljene Velike Kladuše.   1995. ZAGREB - Predsjednik Tuđman primio je u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo Europske unije i strane veleposlanika u Hrvatskoj, koji su izrazili zabrinutost zbog hrvatskog otkaza UNPROFOR-u.  

1996. DUBROVNIK - Veleposlanik SAD u Hrvatskoj Galbraith je prilikom posjeta Dubrovniku istaknuo da je Prevlaka suvereni dio suverene Republike Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.