22. listopada 1991. osnovana 128. brigada HV 'Sveti Vid' (VIDEO)

22.10.2024. 09:13:00

U skladu s procjenom da će se unutarnji odnosi u zemlji i dalje zaoštravati i oružani sukobi koji bijesne oko Vukovara i u Krajini mogli bi se lako prenijeti i na Rijeku. Križni štab Zajednice općine Rijeka donosi odluku o mobilizaciji teritorijalnih snaga.

Tijekom kolovoza 1991.godine oformljeno je Zapovjedništvo nove teritorijalne brigade a u rujnu iste godine, u naselju “Lovorka Kukanić” izvršeno je promatranje pričuvnika što je ujedno grbbila i jasna poruka da su građani spremni svoj grad i Domovinu braniti oružjem. Tijek mobilizacijske brigade: Početkom listopada, točnije 03.Listopada 1991. godine mobilizira se 3. bojna teritorijalna brigada grada Rijeke i upućuje na Platak sa zadaćom obučavanja i pripreme snaga za borbena djelovanja I da bude u spremnosti izvršiti sprečavanje spajanja garizona JNA iz Klane, Delnica. I Rijeke. Trajanje zadataka bilo je deset dana. Za 3.bojnom slijedi 1.,2. I 4.bojna sa istovjetnim zadacima.

Oružana agresija na Republiku Hrvatsku dobiva na zamahu I MORH 22.listopada 191.godine među ostalim mjerama na ustrojavanju i poboljšanju borbene spremnosti OS, donosi Odluku o preimenovanju Teritorijalne brigade Rijeka u 128.br ZNG-a, I taj se datum obilježava kao Dan 128. .br HV “Sv.Vid”. Tijekom listopada i studenog 1991. godine brigada se obučava i nastavlja borbene aktivnosti kao što su blokada vojske na Trsatu, Kozali i Dragi i sudjelovanje u osiguranju mirnog napuštanja Rijeke od strane JNA . Odlazak na ličko ratište: Početkom 3.listopada 1991.godine 128.brigada HV se prema odluci Vrhovnog Zapovjednika OSRH razmješta u šire područje Gospića i Perišića s općom zadaćom uspostave crte obrane i sječenja prodora neprijatelja prema Karlobagu, Gospiću i Otočcu. U skladu sa tom Odlukom a po izvršenju hodnje smjerom Rijeka-Senj-Karlobag-Gospić 128. Br HV posjeda položaje kako slijedi: 3/128. Se pretpodređuje 118.br ZNG I raspoređuje se na crti: Lički Novi- Divoselo- Jasikovac – Ornice – Lički Ribnik – Bilajska kosa. trnavac1/128. Nakon hodnje 05.10.19911.g. raspoređuje se I ojačava borbeni poredak Perušićke bojne 118.brigade radi ojačanja obrane grada Perušića. 2/128. Raspoređuje se početno u Đačkom domu u Gospiću gdje se dobiva zadatak izdvojiti dio snaga za obranu sela Čanak.

U tu svrhu 09.12.91. izdvaja jednu satniju I u kasnim popodnevnim satima raspoređuje se u obrani s.Čanak. slijedećeg dana, 10.12.91. godine jake paravojne snage neprijatelja napadaju selo Čanak. U žestokoj borbi u okruženju gine pet pripadnika 2/128. a više biva ranjeno I zatobljeno te kasnije Zatočeno u Kninu. Ostaci satnije se izvlače I šalju u Rijeku. 2/128 se rasforira a njen sastav se raspoređuje: Jedna satnija i prateći vod 2. bojne ulaze u sastav 1. bojne, a jedna satnija i MB vod u sastav 3. bojne 128. br ZNG-e. 4/128. koja krajem prosinca 91. stiže u područje na ličko ratište, u tijeku rasporeda po crti bojišnice biva napadnuta I u topničkom napadu 24. Prosinca na gradu Gospiću trpi gubitke I pogiba joj četiti pripadnika u Đačkom domu u Gospiću. Četvrta bojna se poslije ovog izvlači u Rijeku gdje se od njenog sastava I sastava jedne satnije stare 2.bojne oformljava nova 2/128 koja se nakon izvršene doobuke ponovno šalje na ličko ratište, u šire područje Perušića, s.Kvarte gdje se raspoređuje na crti bojišnice.

Tijekom borbenih djelovanja 1991/1992.g. 128.br ZNG-e ima 19 poginulih pripadnika na prvoj crti bojišnice. Unatoć gubicima 128. br ZNG-e svoje zadaće cjelosti ispunjava, te na crti bojišnice dočekuje međunarodno priznanje RH. Dana 17.srpnja se 128.br.HV izvlači u Rijeku I demobilizira I prelazi u pričuvu, sukladno Zapovjedima GS OSRH I OZ Rijeka. Tijekom 1993. i 1994. g. 128.br HV- Sv.Vid izvršava zadaće uglavnom po dijelovima u organizaciji obrane istočno od Gospić-a. Početkom 1995.g. 128.br HV-Sv.Vid nalazi se na bojišnici istočno od grada Gaspić-a sa ojačanom 2. Bojnom koja tijekom akcije “Bljesak-95” posjeduje položaje u Medačkom džepu koje je HV napustila prema međunarodnom dogovoru a sa zadaćom vezivanja neprijateljskih snaga I. spriječila. slanja dijela snaga u Zapadnu Slavoniju. Tijekom Lipnja i Srpnja na crtu bojišnice izlaze 1. i 3. bojna u kompletnim sastavima, 2. bojna se stavlja u pričuvu od početka Lipnja sve do 02. kolovoza 1995.g. Početkom Srpnja 1995.g. brigada se izmješta na crtu bojišnice Stipanov grič – Perušić.Intezivno se vrši napadna obuka i određuju detaljne zadaće. Mobilizacijom 2. bojne nadnevka 02. Kolovoza1995.g.pripreme se inteziviraju, jasno je da predstoji velika akcija konačnog oslobađanja teritorija RH. U operaciji “Oluja” Brigada dobiva zadaću za napad smjerom s.Ramljani – S.Trnavac – S- Homoljac – grad Korenica. Napadna djelovanja otpočinju u zoru 04.Kolovza 1995.g jakim topničkim pripremom, a pješački napad otpočinje u 05,00 sati na smjeru s.Ramljani-s.MašićaBudžak-s.Trnavac-s.Homoljac- s.Vrelo – g.Korenica. Do ranih popodnevnih sati oslobođena su sva sela na smjeru djelovanja grada Korenice oslobođena je 06. kolovoza 1995. godine. Postrojba prikuplja i pregupira snage za daljnje napredovanje, istovremeno je 2. bojna demobilizirana.

Sredinom kolovoza 1995.g. snage 3. bojne 128. br HV – Sv.Vid izbijaju na rijeku Unu i posjeduju crtu obrane državne granice Plješivica-s.Nebljusi-Donji Lapac. 1. pješačka bojna sukladno zapovjedi ZP Gospić koncem Kolovoza 1995.g. zajedno sa Zapovjedništvom vrši hodnju smjeromKorenica – Bruvno-D.Lapac – Srb -Lička Kaldrma – Drvar i raspoređuje se na c/bu širem predjelu naselja Oštrelj. HV- Sv.Vid se u Prosincu 1995.g. demobilizira i prelazi u pričuvu. Tijekom Domovinskog rata 1991.-1995.g. poginulo je 26 pripadnika postrojbe na prvoj crti bojišnice te oko 200 ranjenih i oboljelih pripadnika od čega oko 120 pripadnika sa trajnim posljedicima. Ukupno je kroz postrojbu bilo angažirano oko 9000 Riječana koji su dali nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju okupiranih dijelova RH. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: logo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.