23. prosinca 1992. Varaždin – ustrojena slavna 7. gardijska koja je prva ušla u Knin (VIDEO)

23.12.2023. 09:32:00

Ustrojavanje je obavljeno u vojarni “Ivan V. Drašković” u Varaždinu, a obavljeno je odlukom Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Na današnji dan 23. prosinca 1992. ustrojena je u Varaždinu 7. gardijska brigada “Pume”. Osnovni dio te nove gardijske brigade činili su dosadašnji pripadnici 5. bojne 1. “A” brigade ZNG-a. Ustrojavanjem je 7. gardijska brigada “Pume” stavljena pod neposredno zapovjedništvo Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prvi zapovjednik “Puma” postao je Ivan Korade, dotadašnji zapovjednik spomenute 5. bojne. Na dužnosti zapovjednika “Puma” Korade ostao je sve do 11. ožujka 1996. kad ga je zamijenio Željko Dvekar.

7. gardijska prva ušla u Knin – skinuta srpska zastava i izvješen crven-bijeli-plavi!

U ranojutarnjim satima 5. Kolovoza 1995. 7. gardijska brigada brzo je napredovala s obronaka Dinare te je kao prva brigada Hrvatske vojske ušla u okupirani grad Knin. Splitska 4. brigada ušla je u Knin oko 12:00 sati, jer se morala probijati tenkovima kroz minirane putove iz pravca Golubića. Na kninskoj su se tvrđavi prvi popeli pripadnici 7. gardijske brigade: Elvis Mihić (Rijeka), Mario Bilač (Vodice), Eduard Baltić (Čakovec), Ivica Novoselec (Zlatar Bistrica), Jasmin Hadžić (Beli Manastir), Miljenko Hajsok (Varaždinske Toplice). ). Na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić. Otrgnuo je metalni lanac na kojem je bila izvješena zastava koja ni po čemu nije pripadala vrhu tvrđave starog hrvatskog kraljevskog grada. Ostaci te zastave skinuti su, au namjeri skidanja zaglavljenog lanca i lokota, Hadžić je pao s jarbola. Potom se na Hadžićevoj rami, s istim namjerom skidanja lokota i lanca, popeo Mario Bilač. Kako se na uništenom lančanom sajlu nije mogla izvjesiti nova zastava, gardisti su veliku dvadesetmetarsku hrvatsku zastavu izvjesili preko zidina kninske tvrđave.

Nešto kasnije su i pripadnici 4. gardijske brigade svoju državnu zastavu istaknuli na kninskim zidinama. Slijedilo je zajedničko povijesno fotografiranje i time je simbolično označeno pobjedonosno i slavno oslobađanje Knina i pobjeda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Drugoga dana, 6. kolovoza 1995. godine, velika hrvatska zastava 7. gardijske brigade svečano je postavljena na jarbol i ponosno se zavijorila nebom iznad slobodnog kraljevskog grada. Tu slavnu hrvatsku pobjedničku zastavu, dolaskom na kninsku tvrđavu, poljubio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Te slike i video zapisi dvadesetmetarske hrvatske zastave na jarbolu kninske tvrđave, kao zaustavljena slika vremena u danima velike hrvatske pobjede, ostali su trajno urezani u sjećanjima svih hrvatskih branitelja i domoljuba.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.