23. rujna 1991. - Odred naoružanih brodova Dubrovnik

23.09.2021. 19:30:00

Nedugo prije izravnog napada na Grad Dubrovnik šačica odvažnih mladih Dubrovčana otisnula se 23. rujna 1991. s nekoliko brzih glisera u more probijajući višemjesečnu blokadu Jugoslavenske ratne mornarice.

Incijativa za osnivanju ovakve postrojbe potekla je već ranije Miljenka Bratoša, koji je kasnije poginuo u nerazjašnjenim okolnostima, Aljoše Nikolića, zapovjednika postrojbe i Rudija Butkovića. Iz luke Gruž uzeli su i za djelovanje prilagodili zapljenjene glisere krijumčara. Prvi naoružani gliser dobio je ime "Sveti Vlaho", a ubrzo su uslijedili "Skituljko", "Gonzales", "Fucker I", "Luda Guda", "Dezerter" i drugi.

Odred naoružanih brodova Dubrovnik imao je 22 brodice i 117 odvažnih pripadnika. Ta samonikla postrojba uskoro je postala jedan od najvažnijih činitelja uspješne obrane Dubrovnika i jedina veza opsjednutog Grada s ostatkom Hrvatske i svijetom. Pripadnici Odreda danonoćno su prkosili agresoru, vješto izmicali zamkama u priobalju, gasili požare, spašavali brodolomce, prevozili ranjenike i bolesne po najtežim vremenskim prilikama, zavaravali neprijatelja i uspješno ga napadali.

Odred nije izgubio niti jedan brod iako je primio bezbrojne pogotke prilikom proboja neprijateljske blokade i juriša na sam pramac neprijateljskih brodova. U borbi Davida i Golijata bilo je mnogo bliskih susreta, a žestoka pucnjava često ih je pratila duž Koločepskog kanala od Dubrovnika do Stona. 


Tijekom djelovanja pripadnici Odreda prešli su 52 tisuće nautičkih milja, prevezli oko 6 tisuća vojnika i civila, dvije stotine ranjenika, te prenijeli više od 2 tisuće tona raznog tereta: oružja, streljiva, goriva, hrane i lijekova. Trojica pripadnika Odreda su poginula, jedan je bio teško i nekoliko je lakše ranjeno. No, unatoč nedvojbenim zaslugama osim Plave vrpce Vjesnika ni jedan pripadnik Odreda naoružanih brodova Dubrovnik nije dobio aktivni čin ni bilo koje ratno odlikovanje.

 

Izvor: daniponosa.hrt.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: daniponosa.hrt.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.