24. listopada 1991. Zločini srpske vojske – spaljene Konavle i jug Hrvatske

24.10.2021. 09:05:00

Srpska vojska, u kojoj je u bitkama za Dubrovnik sudjelovao i veliki broj Srba iz BiH i Crne Gore, počinila je zločin paleži i uništavanja hrvatskih sela južno od Dubrovnika. Podsjetimo se i velikih žrtava koje je ovaj kraj, kao i grad Dubrovnik, podnio od listopada 1944. godine do svibnja 1945. kada su u ovaj kraj ušli partizani i počinili velike pokolje nad Hrvatima.

Dana 24. listopada 1991. g., Jugoslavenska vojska je izvršila pomorski desant u Kuparima, južno od Dubrovnika, čime je obrana Dubrovnika dodatno otežana. Cijeli kraj južno od grada, Konavle je opljačkan i uništen.

Dan nakon toga okupiran i Donji i Gornji Brgat te Dubac. Nakon okupacije Slanog na zapadu, okupirana su i ostala mjesta u tom smjeru. 1 studenog su okupirani Zaton i Orašac, a sredinom studenog i Mokošica te okolna manja mjesta.

U ćilipima je od ukupno 262 stambene cjeline, tj. kompleksna stambena gospodarstva, spaljeno 106 objekata, 28 je djelomično spaljeno, 36 oštećeno, a sve ostalo devastirano je i opljačkano. Potpuno su uništeni: dječji vrtić, škola, muzej, poljoprivredna zadruga, skladišta, trgovine, ugostiteljski objekti, uredi mjesne uprave, turističkog društva, kulturno-prosvjetnog društva, muzeja, biblioteka, crkva, župni ured, samostan časnih sestara, pošta, autobusne postaje, zračna luka, te neki sportski objekti.

Konavle su smještene na krajnjem jugu Dubrovačkoneretvanske županije i graniče s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Na 209,25 km2 nalaze se 32 sela: Brotnice, Cavtat, Čilipi, Duba Konavoska, Dubravka, Dunave, Drvenik, Đurinići, Gabrile, Gruda, Jesenice, Komaji, Kuna Konavoska, Lovorno, Ljuta, Mihanići, Mikulići, Močići, Molunat, Obod, Pavlje Brdo, Pločice, Poljice, Popovići, Pridvorje, Radovčići, Stravča, Šilješki, Uskoplje, Vitaljina, Vodovađa, Zastolje, Zvekovica. Od listopada 1991. godine Konavle su okupirane, opljačkane i spaljene. U vrijeme agresije odvedeno je 650 krava s farme u Grudi te je opljačkan i odveden čitav stočni fond tadašnje općine. Stanovništvo je izbjeglo, te je
s područja Konavala 1991. godine registrirano 7.000 prognanika.

Spaljeno mjesto Gruda na Konavlima

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: arhiva PDN-a

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.