24. veljače 1920. – kako je nastao naziv nacionalsocijalizam (nacizam)

24.02.2021. 08:38:00

Hitler je želio da ime stranke bude Socijalno revolucionarna stranka, no prihvaćen je prijedlog Rudolfa Junga i dodan je pojam nacional-socijalizam (nacizam) u naziv.

Puni naziv nacističke stranke bio je Nacionalsocijalistička njemačka radnička partija.

Dana 24. veljače 1920. godine održala je njemačka nacistička stranka u münchenskoj pivnici Staatliches Hofbräuhaus svoj prvi skup pod nacističkim imenom. To je prije bila malena stranka imena Njemačka radnička stranka (njem. Deutsche Arbeiterpartei). Na današnji dan istupila je s novim imenom Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP).

Hitler je u to vrijeme bio samo jedan od članova stranke, a predsjednik je bio Anton Drexler. Zanimljivo je da je Hitler želio da novo ime bude Socijalno revolucionarna stranka, no prihvaćen je prijedlog Rudolfa Junga i dodan je pojam nacional-socijalizam u naziv.

Na tim prvim skupovima Hitler je govorio po pivnicama. 28. srpnja 1921. Adolf Hitler postaje predsjednik stranke te polako uspijeva nametnuti vođenje stranke po principu vođe (Führerprinzip): Hitler sam donosi odluke o vođenju i strategiji stranke. Prvotno malena stranka počela je naglo rasti, jer su ljudi bili privučeni njegovom govorničkom vještinom (koja je i njemu samom bila veliko otkriće) te porukama revanšizma, imperijalizma i antisemitizma. 

Izvor: narod.hr

Izvorni autor: ph, ij/Foto: commons.wikimedia.org

Autor: