25. ožujka Dan nerođenog djeteta – svaki život je poseban i neponovljiv dar od Boga roditeljima i svijetu

25.03.2024. 10:28:00

Dan nerođenog djeteta obilježava se 25. ožujka jer se tada slavi Blagovijest, u spomen na događaj kada je Djevica Marija započela Isusa. Prva država koja je prihvatila obilježavanje ovoga dana je Argentina 1998. godine.

Svakog 25. ožujka u više zemalja svijeta obilježava se Dan nerođenog djeteta, a kao spomen na Isusovo začeće, odnosno kroz posebnost Isusova začeća nastoji se gledati novi život u svojoj neponovljivosti i blagoslovljenosti od Boga. Svaki život je neponovljiv dar svijetu, obitelji, roditeljima i kao takav je jedinstven i neponovljiv.

Čovjek postaje čovjekom već od samog početka i kao takav živi i razvija se do svoje smrti.

Sama je ideja obilježavanja toga dana rođena 1993. god. u Salvadoru, pet godina poslije tadašnji argentinski predsjednik prvi je Dan nerođenog djeteta uveo za svoju zemlju.

Papa Ivan Pavao II. snažno je podržao tu ideju, pa su uskoro i druge zemlje Latinske Amerike slijedile primjer Argentine. Dan nerođene djece obilježava se u SAD-u iu Europi – u Austriji, Slovačkoj i Španjolskoj, a kod nas se, iako nema službenog obilježavanja, čini na neke druge načine, posebno preko raznih pro-life udruga i njihovog
konkretnog angažmana.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: Thinkstock

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.