25. rujna 1991. Sramotni embargo Hrvatskoj u režiji Engleza i Budimira Lončara

25.09.2022. 10:58:00

Šef diplomacije agresorske Jugoslavije Hrvat Budimir Lončar 1991. u jeku napada i pokolja JNA na Hrvatsku, nalaže Vladislavu Jovanoviću, Miloševićevu čovjeku u UN, da pošalje pismo Vijeću sigurnosti, a potom i sam daje izjavu pred Vijećem sigurnosti UN: zatražio je uvođenje embarga na oružje.

Time je osudio Hrvatsku na smrt, a u inverziji ratnih događaja nakon smrti Tuđmana, koja traje i danas postaje poželjan i zaslužan političar, savjetnik dvojice predsjednika Hrvatske!

Na današnji dan Hrvatska je iz New Yorka dobila strašnu vijest – Vijeće sigurnosti izglasalo je Rezoluciju br. 713. kojom se uvodi embargo na uvoz oružja Jugoslaviji. Naime, Hrvatskoj je prije rata u vrijeme vlasti Ivice Račana oduzeto sve oružje Teritorijalne obrane, a JNA je bila do zuba naoružana tisućama tenkova, topova, aviona i drugog oružja.

Time je UN, uz suradnju Budimira Lončara kao ministra vanjskih poslova Jugoslavije, olakšao velikosrpsku agresiju, a hrvatski mladići su ovu nepravednu i strašnu odluku platili tisućama života.

Nakon ove odluke, počeo je opći napada JNA na Vukovar, Dubrovnik i cijelu Hrvatsku.

Budimir Lončar osudio Hrvatsku na smrt!

Još nepriznata, naoružana tek s nekoliko desetaka tisuća kalašnjikova, RH je bila pred slomom. Embrargo je za Hrvatsku značio početak kraja, ali ne i za branitelje i junake iz MUP-a, ZNG-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi koji su, i za nas, obranili domovinu i sačuvali opstojnost hrvatskog naroda. A danas im se skidaju spomen ploče, dok Budimir Lončar uživa mirovinu nakon što je nakon svega bio savjetnik dvojice predsjednika Hrvatske, države koju je osudio na smrt.

Nešto prije JNA je uspjela prisilno prizemljiti zrakoplov kojim je trebalo stići sofisticiranije oružje hrvatskim snagama, a JNA i pobunjeni Srbi presijecali su Hrvatsku na nekoliko odvojenih cjelina. Počela je odlučujuća bitka za Vukovar, JNA razara i Zadar i Dubrovnik, piše vecernji.hr u tekstu: LONČAR OSUDIO HRVATSKU NA SMRT!

Embargo je tada za RH zapravo značio smrtnu presudu.

Britanska znanstvenica Carole Hodge u knjizi “Britanija i Balkan” bavi se ovom temom. Takvu je odluku u Vijeću sigurnosti gurala upravo Britanija. Problem je nastupio kad je postalo jasno da će Kina, iz načelnih razloga, uložiti veto. U UN-u je nastalo komešanje – bio bi presedan ovako uvesti embargo.

Britanska diplomacija nalazi rješenje.

Obraća se Budimiru Lončaru, ministru vanjskih poslova Jugoslavije i, prema britanskim izvorima, “čovjeku Zapada u SFRJ”. Pored Ante Markovića, tadašnjeg premijera, Lončar je bio političar na kojega je Zapad računao u očuvanju kakve-takve Jugoslavije. Godinu dana prije ova dvojica Hrvata u Beogradu pokrenuli su plan – pristupanje Jugoslavije u EU. Lončar nalaže Vladislavu Jovanoviću, Miloševićevu čovjeku u UN, da pošalje pismo Vijeću sigurnosti, a potom i sam daje izjavu pred VS, tražeći uvođenje embarga.

Mentor gđe Hodge James Gow, najcjenjeniji britanski stručnjak za pitanja Balkana, još je 1996. opisao akciju Budimira Lončara. Britanski autori navode da je Lončar “molio da Vijeće sigurnosti uvede Hrvatskoj embargo”.

Isti Budimir Lončar postaje savjetnik predsjednicima Hrvatske!

Prošlo je od toga dosta godina i Lončar je, nakon rada u UN, na poziv tadašnjeg predsjednika Mesića postao njegov vanjskopolitički savjetnik. Kasnije postaje i savjetnik predsjednika Ive Josipovića.

Veličanje lika i djela Budimira Lončara

“Od Preka do vrha svijeta”, biografija Budimira Lončara, posljednjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova, nastala na temelju 16 godina njegovih razgovora s povjesničarom Tvrtkom Jakovinom, u izdanju Frakture, predstavljena je u listopadu 2020. u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.

Glumica Urša Raukar, saborska zastupnica ekstremno lijeve Možemo, najprije je pročitala pismo Latinke Perović, beogradske povjesničarke i bivše političarke i nekadašnje predsjednice Antifašističkog fronta žena Srbije, a potom je glumac Rade Šerbedžija pročitao govor koji je na promociji trebao izgovoriti povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, veliki prijatelj Budimira Lončara koji je preminuo 11. kolovoza 2020., navodi nacional.

O knjizi su govorili i Tomislav Jakić, novinar i savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, bivši predsjednik Ivo Josipović i autor knjige Tvrtko Jakovina. Publici, u kojoj su između ostalog bili i bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivši premijer i predsjednik Sabora, najdugovječniji hrvatski političar, 100-godišnji Josip Manolić, bivši SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, bivša HNS-ova ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, njemački veleposlanik Robert Klinke, bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, današnji srpski patrijarh i brojni drugi uzvanici iz svijeta diplomacije i politike, na kraju se obratio i sam Budimir Lončar.

“Ova je knjiga Tvrtkova, još jednom hvala vam na njoj, ipak, ja ju u mislima, naravno, uz Tvrtkovu suglasnost, posvećujem majci, Koči i Janji, i našoj velikoj i maloj djeci, s ljubavlju prema njima i s vjerom da je jugoslavenska diplomacija imala značajnu ulogu u svijetu, a ja unutar nje, u mjeri u kojoj sam znao i mogao. Dopustite mi da parafraziram velikog Simónea Bolívara – Orao moj. I na kraju jedno vrlo intimno osjećanje koje je zapravo ne samo večeras prisutno, koje mene stalno osokoljava, stalno me čini zadovoljnim i odgovornim, a to je – vjerujem da sam ja sretan čovjek. Hvala.”, zaključio je Lončar – čovjek koji je “1991. Hrvatsku osudio na smrt”.

Izvor: Narod.hr /Foto: fah

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.