26. obljetnica oslobođenja Kupresa

03.11.2020. 19:54:00

Proslava 26. obljetnice oslobođenja Kupresa održava se širom ove općine raznim manifestacijama.

Obilježavanje je započelo u ponedjeljak, 2. studenog polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje, spomeniku Vukovarcima i poginulim pripadnicima specijalne policije, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, Općine Kupres i Udruge Domovinskog rata Kupres.

Vijence su položila izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH, načelnik općine Kupres Zdravko Mioč i drugi. Pored spomenika na Ogledalima, ubijenim Kuprešacima potkraj II . svj. rata, služena je misa zadušnica za sve poginule u II . svjetskom ratu.

Sveto misno slavlje predslavio je, prof . don Ivica Mršo uz koncelebraciju župnika župe sv.Obitelji iz Kupresa don Tomislava Mlakića i župnog kapelana Jadranka Kurta uz nazočnost brojnih vjernika i poštivanje epidemioloških mjera.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović predvodio je izaslanstvo na današnjem obilježavanju 26. obljetnice oslobođenja Kupresa i operacije Cincar. I izaslanstvo MUP-a Županije Zapadnohercegovačke predvođeno ministrom Davidom Grbavcem i ravnateljem policije Milanom Galićem sudjelovalo je danas na obilježavanju 26. obljetnice oslobađanja Kupresa – ‘Operacija Cincar’ i otkrivanju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu, kao i svima onima koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda Kupreške visoravni.

Na spomeniku visokom šest metara su ispisana imena poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu te ubijenih i nestalih civilnih žrtava Domovinskog rata. Kameni dio spomenika, koji je izradila tvrtka Marić iz Stipanića kraj Tomislavgrada, visok je dva metra, a brončani dio skulpture koja nosi naziv „Zahvalnost“ u visini od 4 metra uradio je poznati akademski slikar i kipar Anto Mamuša.

ŽZH odali su počast svim žrtvama ovoga kraja, te se prisjetili pripadnika specijalne policije Dražena Lončara, Ivana Miličevića, Ive Bubnića i Boška Livančića koji su život izgubili braneći Kupres i Kuprešku visoravan.

Kupres i veći dio Kupreške visoravni oslobođen je tijekom operacije Cincar. Ovom operacijom HVO je 3. studenoga ušao u Kupres. To je bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile.

Područje Kupresa okupirala je JNA i bosanski Srbi još od 1991. te je VRS držala u svojim rukama strateški važne prijevoje Malovan i Kupreška vrata.

Oslobađanje ovog područja bilo je i strateški važno i Hrvatima i Muslimanima-Bošnjacima. Hrvatima kako bi oslobodili okupirani Kupres i omogućili povratak protjeranog stanovništva, što bi ujedno otklonilo mogućnost srpskog napada prema Šujici i drugim dijelovima Herceg-Bosne, Livnu i Tomislavgradu.

S druge strane, Bošnjacima bi oslobađanje ceste Bugojno – Livno bitno popravilo opskrbne rute iz Dalmacije prema dijelovima središnje Bosne koje su držali. Stoga je donesena odluka o zajedničkom djelovanju, na kojega je muslimansko vodstvo R BiH pristalo nekoliko mjeseci ranije sporazumom u Washingtonu, pod pritiskom SAD koje su željele zaustavljanje srpske agresije.

Napad HVO-a bio je vodilo Zapovjednog područja Split i izvela 2. gardijska brigada HVO-a, a s muslimanske strane bio je u odgovornosti 7. korpusa Armije BiH kojoj je po oslobađanju predan nadzor nad Kupreškim vratima, prijevoju kojim prolazi prometnica Bugojno – Kupres.

Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot/kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.