26. veljače 1993. Janjevo (Kosovo) – Srbi masovno protjerali Hrvate s vjekovnih ognjišta

26.02.2024. 16:06:00

Na današnji dan 26. veljače 1993. zbog velikosrpskih pritisaka vlasti  Slobodana Miloševića  protjerani su Hrvati iz kosovskog mjesta Janjevo. Preko dvjesto obitelji napustilo je toga dana Janjevo. Katoličko mjesto Janjevo i crkva spominju se već 1303. u pismima  pape Benedikta XI . Janjevo su naseljavali uglavnom trgovci iz okolice Dubrovnika i Pelješca, a tamošnji stanovnici su održali katoličku vjeru i hrvatsku naciju unatoč naletima osmanske islamizacije stanovništva. 

Katolička crkva u Janjevu obnovljena je 1856., a od tada se održava i nastava na hrvatskom jeziku. Progoni Hrvata bili su žestoki 1920-ih, ali i 1948. godine. Velikosrpski i albanski nacionalizam gotovo je nasilnim putem razvio razvoj hrvatske zajednice u Janjevu, ali zahvaljujući naporima pojedinaca, osobito pokojnog  don Ante Bakovića , tamošnji su Hrvati i dalje ostajali čvrsti u zajednici i vjeri. 

Krajem prošlog stoljeća 90-ih Janjevci su doživjeli nekoliko valova progona od strane države Srbije, zajedno s Hrvatima Kosova iz mjesta Letnica, Vrnez, Vrnavokolo, Šašare, Zagrađe i Veselica. Nakon progona 1990-ih Hrvati iz Janjeva najviše su se naselili u Hrvatskoj.

Od 10.000 prijeratnih kosovskih Hrvata ostalo je u Janjevu 300 Hrvata, dok ih je u Letnici 50. Samo danas ima 20 živih svećenika i 20 časnih sestara rođenih u Janjevu, uz mnogo više onih koji su porijeklom s Kosova, a rodili su se u janjevačkim obiteljima. . u Hrvatskoj.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.