27. rujna 1990. - Srpska pobuna na Banovini

27.09.2020. 10:43:00

Terorizam koji su zbog demokratskih promjena hrvatski Srbi najavili kolovoškom „balvan revolucijom“, od 27. rujna 1990. na području Banovine poprimio je novu, radikalnu dimenziju.

Zbog organiziranja demonstracija, a poučeno ponašanjem kninskih milicajaca koji su odbili poslušnost, Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je  izvlačiti dio naoružanja iz policijskih postaja u Obrovcu i Dvoru na Uni. No Srbi su provalili u njih i oteli oružje, a potom se na Banovini radikalizam rasplamsao. Srbi su najprije u Glini spriječili aktivnosti policije i uzeli oružje iz te postaje, a zatim su sličan scenarij provodili u Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni.

U Petrinji su ekstremizmom pokušali nadomjestiti činjenicu da nemaju većinu u gradu pa su 28. rujna naoružani nezadovoljnici pozivali na oružani ustanak, upali u Općinski centar za zaštitu od požara, aktivirali sirene i oduzeli vatrogasno vozilo. Pred policijskom postajom u Petrinji velika masa nastavila je prijetiti. Pritom su napali novinarsku ekipu HTV-a i uzeli joj opremu. Ozlijeđeni novinari spasili su se bijegom u policijsku postaju.

Na sličan su način napadani i drugi hrvatski novinari koji su izvješćivali s uzavrele Banovine. U kaotična tri dana napadane su policijske postaje, blokirane prometnice, presretana vozila. Stoga je hrvatska policija intervenirala na području Petrinje i Dvora na Uni, a u raščišćavanju nereda ranjen je Josip Božičević, pripadnik specijalne policije.

Situacija je stavljena pod kontrolu. Prema modelu slično organiziranih nereda u dalmatinskom zaleđu, ni na Banovini policajci srpske nacionalnosti nisu ništa učinili, nego su štoviše dijelili oružje ekstremistima i pomagali pobunu. Zbog toga je priveden Ljuban Lončarević, načelnik policijske postaje u Petrinji, a neki od ekstremista uhićeni su. Dio ih se sklonio u vojarne JNA, dok su mnogi naoružani otišli u šumu tvrdeći kako im se sprema odmazda ustaških vlasti.

Masovni neredi na Banovini bili su jasna najava nastavka oružane pobune i početka krvavih sukoba, do kojih je dovela velikosrpska politika.

VIDEO:

https://youtu.be/aLV3lPI6b2Q

Izvor: daniponosa.hrt.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: daniponosa.hrt.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.