27. sudenoga 1991. Zločini srpske vojske – ubijanja, silovanja i mučenja civila u Smilčiću

27.11.2020. 08:38:00

O ubijanjima i progonima Hrvata u selima oko Zadra, Benkovca i Obrovca malo se zna. Ne bi se znalo gotovo ništa da četnici nisu ubili djeda poznatog nogometaša Luke Modrića u Zaton ponad Obrovca.

Sramota je to hrvatskih medija, politike, ali i pravosuđa koje nije osudilo najveći dio srpskih zločinaca.

U Smilčiću, okupiranom selu nedaleko Zadra, gdje je ostalo samo nekoliko Hrvata staraca, civilna policija UN pronašla je 27. sudenoga 1991. dvije ubijene osobe.

U jesen 1991. godine u selu je ostalo tek 40-ak Hrvata, koji su prolazili svakodnevna maltretiranja, a šestero nedužnih civila je i ubijeno, rekao je agronom Branko Arbanas iz Smilčića, benkovački vijećnik, kojem su srbočetnici na kućnom pragu ubili baku i djeda, piše Zadarski list

Branko Arbanas je na prvom obilježavanju 2011. godine bio predsjednik mjesnog odbora Smilčić, a Branko Kutija gradonačelnik Benkovca.  Nakon polaganja vijenaca i svete mise u župnoj crkvi Gospe od zdravlja  prije osam godina pročitana su dva potresna svjedočanstva prognanih  Hrvata, Mirka Anića i Budimira Arbanasa kojem su ubili brata i nevjestu.

– Pisma su sačuvana a u njima je između opisano rušenje crkve do  temelja u studenom 1991. i postupak razmjene u kojoj su uspjeli doći u  Zadar, rekao je Arbanas.

Smilčić je stradalo u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su  srpski odmetnici uz pomoć JNA počinili ratne zločine u ovom selu,  ubijali nedužne civile, mučili, silovali žene, ostala je pustoš.

– Ne obilježavamo ovu tužnu obljetnicu da bi nekog mrzili već se  želimo sjetiti naših nevinih žrtava. Za ta barbarska ubojstva nitko nije  odgovarao i priveden pravdi, poručio je Branko Arbanas.

Poslije tih zločina i strahota, sve srpske obitelji, osim jedne lojalne  hrvatskim vlastima, izbjegle su iz Smilčića. U Smilčiću postoji crkva  Gospe od Zdravlja, koju su tijekom Domovinskog rata do temelja minirali i srušili srbočetnici iz Smilčića,  kao i pravoslavna crkva Sv. Arhanđela, koja je dovršena i uređena tek u slobodnoj hrvatskoj državi.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.