28. studenog 1991. Akcija Papuk 91: Hrvatske snage oslobodile dio zapadne Slavonije

28.11.2022. 10:38:00

Već krajem 1991., prve godine Domovinskog rata, dok je hrvatska vojna sila bila još u začecima, uspješno su provedene prve hrvatske oslobodilačke operacije – Otkos 10, Orkan ’91 i Papuk ’91. Njima je hrvatska strana spriječila naum velikosrpskog agresora da presiječe Hrvatsku na području Slavonije.

Akcija Papuk 91 provedena je od 28. studenoga 1991. do 26. prosinca iste godine, a u tom je vremenu oslobođeno 1230 četvornih kilometara prostora Papuka. Neki izvori akciju Papuk 91 nazivaju Strijela, a neki sve ove akcije uvrštavaju u akciju Orkan 91.

Ulaskom hrvatskih branitelja u selo Bučje, dana 26. prosinca 1991. završena je pobjednička vojnoredarstvena akcija Hrvatske vojske Papuk 91., kojom prilikom su oslobođeni poznato neprijateljsko uporište Voćin i još 23 naselja zapadne Slavonije. Tada su oslobođeni i značajni radio-relejni objekti na Papuku, Psunju, Moslavačkoj gori i Ivančici. U toj operaciji sudjelovali su branitelji s područja Slatine, Virovitice i Požege, organizirani u 136., 127. i 123. brigadi Hrvatske vojske.

Agresor pri povlačenju ubijao civile – Voćin, središte stradanja

Nažalost, tijekom operacije kako je neprijatelj gubio položaje prilikom povlačenja ubio je desetke civila, među kojima je bilo i Srba koji su odbili prihvatiti Miloševićevu radikalnu politiku. Postrojba koja je počinila neviđene strahote je srpska paravojna formacija pod nazivom Beli Orlovi. U tom nadaleko poznatom masakru i kulturocidu srpske su snage ubile između više od 55 hrvatskih civila u Voćinu, a povijesno zdanje crkve koji je bila spomenik kulturne baštine I. reda razorili do temelja.

Za oslobođenje preostalih dijelova zapadne Slavonije, uključivši i središte genocidne fašističke tvorevine SAO Zapadna Slavonija iz koje su prognani ili poubijani svi Hrvati – Okučana, trebalo je još čekati. Odluka je bila da se stane i to ostavi za neka druga vremena (3. siječnja 1992. pod posredstvom međunarodne zajednice potpisano je Sarajevsko primirje), što je i učinjeno akcijom Bljesak 1995.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: požega.eu

Izvorni autor: mt/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.