29. rujna 1991. Major JNA digao u zrak skladište oružja i ubio 11 hrvatskih branitelja (VIDEO)

29.09.2023. 07:24:00

Major JNA Milan Tepić je, ne želeći Hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo, ali i ubio jedanaest mladih hrvatskih dragovoljaca i branitelja rodne grude.

Ime ovog psihopata i masovne ubojice danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, au njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu. Ulice, trgove i spomenike imaju brojni četnički koljači i vojvode kao Draža Mihailović, Vuk Kalaitović, Uroš Drenović, Rade Radić, pa čak i Ravnogorski pokret u Banjoj Luci.

Studentski dom na Palama nosi ime  Radovana Karadžića,  u Bijeljini Trg  Draže Mihailovića , u selu Božanovići (Kalinovik) ulica  Ratka Mladića,  kao i u Vracama (Sarajevo) gdje ovaj zločinac ima spomen ploču. U Kragujevcu postoji ulica  Draže Mihailovića,  kao i brojni spomenici u Srbiji i Republici Srpskoj

Major JNA Tepić – “Veliki junak” za Srbe i Srbiju

“Osjećam se kao da sam jučer  izgubio sina Dražena.  Kao čovjek to moraš prihvatiti. Prihvatio sam sam. Ali dao bih sebe, svoj život, da ga vratim”, govori otac  Vinko Pervan.

Njegov sin Dražen, s tek napunjene 22 godine, poginuo je s još desetu subotu 29. rujna 1991. godine na Barutani, bjelovarskom prigradskom naselju. Prilikom ulaska naših branitelja u područje skladišta u kojem se nalazilo  1700 tona eksploziva, bojnik JNA Milan Tepić dignuo je u zrak . Dimnu gljivu koja se podigla iznad kratera dubokog 10 metara sa strepnjom je gledao i Vinko Pervan, radeći tada kao šef čuvarske službe u tvornici autodijelova, piše 24sata.hr.

– Eksplozija je bila strašna. Da dečki iz našeg diverzantskog voda nisu uspjeli razminirati devet od deset skladišta, razmjeri eksplozije bili bi puno veći, gotovo kao i potres koji je razorio Skoplje 1963. godine. U tom skladištu bilo je jako puno streljiva, oklopnih vozila, tenkova i granata. Oba moja sina, i Dražen i dvije godine stariji Damir, bili su branitelji.

“Da mi je sin poginuo, saznao sam mnogo kasnije. Svi su nakon eksplozije tražili svoje najveće milije, bilo je puno poginulih. Damir je bio ranjen, a Dražen je poginuo. Posmrtne ostatke mog sina nisu uspjeli naći jer su izgorjeli”, sa silnom tugom u glasu priča neutješni otac Vinko.

Milan Tepić, kojeg Srbija proglašava narodnim herojem i kojem su podigli spomenik u Beogradu, svojim suludim činom u smrt odveo je 11 branitelja: 

Ratni zapovjednik obrane Bjelovara,  Stjepan Budinski , iznova podsjeća da je 29. rujna 1991. godine, dizanjem u zrak jednog borbenog kompleta na Barutani počinjen zločin u kojem su mnogi branitelji izgubili život.

– Bjelovarska  mladost iskazala je neviđenu hrabrost  koja se najbolje očitovala u prvim danima rata, dok su četnici i tzv. JNA potvrdili da im ništa nije sveto i da su spremni na  najveća zvjerstva  kakva se teško mogu pronaći u povijesti ratovanja – zaključio je Budinski.

Major JNA Milan Tepić u  Beogradu je dobio spomenik  26 godina nakon smrti. Taj potez zgrozio je cjelokupnu hrvatsku javnost. Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe da se Vlada Srbije veličanjem tog terorističkog čina poistovjećuje s tom velikosrpskom idejom i politikom.

U Beogradu je dobio na Savskom Vencu ulicu koja se zove  Heroja  Milana Tepića , 11000  Beograd  (Savski Venac).

Otvaranju spomenika zločincu Milanu Tepiću bili su prisutni ministar Vulin i dužnosnici Vlade Republike Srbije

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.