29. travnja 1991. dr. Franjo Tuđman izjavio: ‘Problemi u Jugoslaviji nastaju zato što Srbi smatraju da su vladajući narod!’

29.04.2023. 10:53:00

U plavom dvorcu na Cetinju, nekadašnjoj prijestolnici Crne Gore dok je nije okupiralo velikosrpstvo, na dan 29. travnja 1991. održan je peti krug razgovora šestorice predsjednika jugoslavenskih republika. Predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman napustio je konferenciju za novinare zbog vrijeđanja Hrvatske i njenog predsjednika od strane novinara i pristaša velikosrpske politike.

Na konferenciji za novinare dr. Franjo Tuđman izrekao je vrlo važnu rečenicu: „Mnogi problemi u Jugoslaviji nastaju zato što Srbi smatraju da su vladajući narod u državi“.

Premda se rat u Jugoslaviji već naslućivao, točnije agresija jugoslavenske vojske JNA koju je u svojim rukama kao igračku imao Beograd (premda je nominalno to trebala biti i vojska  Hrvata), predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman nastojao je riješiti stvari mirnim putem. Tuđman je slutio da Srbi i njihovi brojni militantni nacionalisti smatraju da je konačno došao trenutak da riješe hrvatsko pitanje na način da istrijebe Hrvate s prostora koje su zacrtali kao dio svoje Velike Srbije.

Dana 29. travnja 1991. na Cetinju, nekadašnjoj prijestolnici Crne Gore (prije stvaranja Jugoslavije) održan je peti sastanak predsjednika republika Jugoslavije o političkoj budućnosti te zemlje. Hrvatska je zastupala stajalište da se odnosi među narodima Jugoslavije urede na novim osnovama saveza suverenih država s pravom na osamostaljenje.

Srbija i Crna Gora, čije je političko vodstvo tada bilo u kvislinškoj relaciji u odnosu na Beograd (još od 1918. i Podgoričke skupštine), to su uporno odbijale. Iako je sastanak predsjednika održan u mirnom ozračju, novinari na konferenciji za novinare stvorili huškačku atmosferu. Predsjednika Tuđmana stalno su provocirali pitanjima te je on napustio konferenciju.

Podsjetimo se okolnosti: četničke postrojbe sastavljene od Srba iz Hrvatske, naoružane i štićene od JNA, već su u to vrijeme okružile oružjem pojedina hrvatska sela kao Kijevo, Kruševo i Polaču, s namjerom da pobiju i protjeraju hrvatsko stanovništvo. Po istom obrascu kao u II. svjetskom ratu u Boričevcu, Udbini, Zrinu, Gvozdanskom, Španovici i drugdje.

Susreti predsjednika jugoslavenskih republika održali su se još jedanput, ali bez rezultata zbog toga što je velikosrpski, nominalno komunistički, vrh odbijao sva predložena rješenja jugoslavenske krize na miran način. Na konferenciji za novinare dr. Franjo Tuđman izrekao je vrlo važnu rečenicu: „Mnogi problemi u Jugoslaviji nastaju zato što Srbi smatraju da su vladajući narod u državi“.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.