29. travnja 1991. - Osnovana 3. gardijska brigada "Kune"

29.04.2023. 10:48:00

Među elitnim brigadama hrvatske vojske nastali su početkom velikosrpske agresije i 3. gardijska brigada „Kune“. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu.

U suradnji sa snagama MUP-a ta je brigada na početku nastojala uspostaviti red i zakonitost u Slavoniji i Baranji. U drugoj polovini 1991. njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenju. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigada koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu heroju ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara čitava je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja prema izmučenom Vukovaru.

Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u bosanskoj Posavini. Neposredno nakon operacije Maslenica taktička grupa 3. brigade zračnim je desantom zaustavila i obranila zadarsko zaleđe od neprijateljskog protuudara.

U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su vodile istočni pravac napada, a njezini tada već visoko obučeni pripadnici prvi su ušli u Okučane. Tri mjeseca poslije, za vrijeme akcije Oluja, 3. brigada sudjelovala je u operaciji Zid zbog mogućeg prodora neprijateljskih snaga iz smjera istoka. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 ih je ranjeno, a 17 se smatraju nestalima. brigada zračnim je desantom zaustavila i obranila zadarsko zaleđe od neprijateljskog protuudara.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.