30 godina od napada kordunskih Srba na Karlovac i Dugu Resu: U 14 sati počeli padati projektili

04.10.2021. 16:22:00

Danas prigodni program na Turnju, a i u Novom Centru navečer paljenje lampiona

Danas je točno 30 godina od velikog napada kordunskih Srba i JNA na Karlovac i Dugu Resu.

Tog 4. listopada 1991. godine oko 14 sati na Karlovac i Dugu Resu počeli su padati projektili iz smjera Korduna, počeo je opći napad na Karlovac, kao ključnu točku na kojoj je Hrvatska bila “najtanja”.

Ako bi Karlovac pao, Srbi bi izbili na granicu sa Slovenijom te potpuno odsjekli sjevernu Hrvatsku sa priobalnim dijelom zemlje. Još u doba bivše Jugoslavije Karlovac je bio strateški važna točka zbog svog gegrafskog položaja te su ga nazivali grad vojnih lica JNA. U gradu i bližoj okolici bilo je smješteno čak 39 vojnih objekata što je Karlovac činilo pravom militariziranom zonom. Pred sam početak rata JNA je u grad rasporedila dodatne snage, uključujući i niške specijalce u vojarni Petrova Gora u strogom centru grada.
Već u ljeto 1991. događaju se mnogobrojni napadi na Hrvate koji su živjeli u blizini srpskih uporišta pobune u okolici Karlovca. Nakon pada Topuskog i okolice zaleđe Karlovca je očišćeno te je agresor krenuo u opći napad na sam grad.

Mirnoću toplog listopadskog petka najprije su prekinuli zrakoplovi koji su tzv. “padobrančićima” označavali ciljeve, a nakon što su počele pješačke borbe na prilazu grada na području Slunjskih brda, počeo je i sveopći topnički napad. Projektili svih kalibara zasuli su grad, a granate su nasumično padale po svim dijelovima Karlovca, na Rakovcu i kod Autobusnog kolodvora su zabilježene i prve civilne žrtve. Izgorjela je zgrada Auto Hrvatske na tržnici, štete su pretrpjele brojne zgrade .
U tim dramatičnim trenucima roditelji su pohitali po đake koji su u tom trenutku još bili na nastavi u OŠ Turanj i drugim karlovačkim školama.Napad je zatekao i mnoštvo radnika koji su završavali prvu smjenu, a to su iskusili i radnici “Pamučne” u Dugoj Resi, jer su netom iza 14 sati granate padale po Pamučnoj i centru Duge Rese.Napad je potrajao do večeri, a još jačom žestinom nastavio se i idućih dana.

Napad na Karlovac je započeo topničkom pripremom prilikom čega je tisuće projektila zasulo grad. Nakon toga su snage JNA tenkovima preko Slunjskih brda došle do samih prilaza gradu.
Osobito žestoke borbe vodile su se u prigradskom naselju Turnju koji je gotovo cijeli pao u ruke Srba, a hrvatski branitelji bili su potisnuti do samog mosta preko Korane koji je ulaz u grad. Ipak, nadljudskim naporima malobrojna hrvatska vojska uspjela je obraniti most i odbaciti neprijatelja. Narednih dana velikosrpske snage su u još nekoliko navrata neuspješno pokušale osvojiti Turanj. Zbog žestine i intenziteta borba, brojnih ispaljenih projektila svih kalibara i razrušenosti Turanj su prozvali mali Vukovar.

Tuklo se i po Dugoj Resi, a najviše je stradao pogon Pamučne industrije Duga Resa, na koju su, osim pripadnika tadašnje JNA, pucali kordunski Srbi, iako su i sami u njoj radili. Osim Pamučne, pogođeni su i robna kuća, općina, kino, srednja škola.

Taj najžešći napad na Karlovac tijekom Domovinskog rata trajao je tri dana, a ubijeno je 136 branitelja i stanovnika Karlovca.

Napadi su nakon nekoliko mjeseci nešto popustili poslije ove ofenzive, nakon što su se borbe vodile gotovo kuća do kuće, no opasnost nikad nije prestala sve do oslobađanja Hrvatske i kraja rata.

Danas će se na Turnju, već tradicionalno, održati “Sjećanje na Turanj”, prigodni program kojim se obilježava ovaj dan povijesti, kad je učenicima tamošnje škole prekinut sat i djetinjstvo, dok će navečer na prostoru ispred Muzeja Domovinskog rata biti upaljene baklje u 19,30 sati. U Muzeju će biti otvorena i izložba Dinka Neskusila “Lica Karlovčana 1991.-2021”.

U znak sjećanja na 30. godišnjicu početka napada na grad Karlovac i herojsku obranu Turnja i Vijeće Gradske četvrti Novi centar zapalit će lampione uz šetnicu na Trgu hrvatskih branitelja prema rotoru Ulice Ivana Meštrovica (preko puta Kauflanda) u 17,30 sati.

 

Izvor: radio-mrežnica.hr/Foto:radio-mrežnica. hr

Izvorni autor: Radio Mrežnica

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.