30. siječnja 1993.g. - Dr. Franjo Tuđman posjetio je oslobođena područja nakon operacije "Maslenica"

30.01.2020. 21:35:00

Na današnji dan, 30. siječnja 1993. godine, neposredno nakon oslobodilačke operacije hrvatskih snaga „Maslenica“, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman posjetio je oslobođena područja.

„Ovo je most za tisuću godina“, izjavio je predsjednik nakon što je s istočne strane Novskog ždrila postavio kamen temeljac za novi, današnji, Maslenički most. Trajekt u koji se Tuđman potom ukrcao bio je prvi koji je preplovio Ždrilo nakon oslobođenja tog dijela Hrvatske od srpske okupacije. Zatim se uputio prema Zadru, a na putu ga je uz magistralnu cestu pozdravljalo oduševljeno mnoštvo usprkos detonacijama koje su se čule u daljini. 

U mjestu Crno predsjednik Tuđman se zaustavio i obišao spaljene i minirane obiteljske kuće te srušenu crkvu svetog Nikole konstatirajući kako je ono što je zatekao spomenik barbarstva da bi potom zaključio – „Bit će Crno bilo“. Od ulaza u Zadar do Narodnog trga predsjednika su oduševljeno pozdravljali brojni građani, a on je nerijetko zaustavljao kolonu, izlazio, rukovao se i razgovarao s njima. Na svečanoj sjednici tadašnje Skupštine općine Zadar, predsjednik skupštine Živko Kolega, Franji Tuđmanu uručio je Povelju prvog građanina Zadra u kojoj je stajalo: „U ime puka, a na ponos Zadra, za zasluge u oživotvorenju hrvatske suverenosti i slobode.“

Most za koji je tog dana postavio temeljni kamen, Franjo Tuđman otvorio je tek u travnju 1997. godine, nakon duge četiri godine. Radovi na mostu otpočeli su u ožujku ’93. no gradilište se i dalje nalazilo na meti topništva kao i obližnji pontonski most koji je služio kao komunikacija između sjevera i juga Hrvatske. Građen je na trasi tada već predviđene današnje autoceste, oko kilometar i pol od starog mosta kojeg su hrvatske snage srušile u studenom ’91. kako bi zaustavile napredovanje Jugoslavenske narodne armije. Nakon otvorenja, novi most znao je biti zatvaran radi bure zbog čega je komunikacija sjevera i juga zemlje povremeno bila u prekidu. Iz tih razloga 2005. godine obnovljen je stari maslenički most.

Izvor: hkm.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor: