30. siječnja 1995. – međunarodna zajednica predstavila plan Z-4

30.01.2023. 18:26:00

Katastrofalne posljedice koje bi imao ponuđeni plan Z-4 za nas Hrvate značile bi praktično: uništenje Hrvatske kroz trajnu nestabilnost, necjelovitost, separatističke težnje i druge štete. Praktički Hrvatska ne bi mogla funkcionirati, bolje rečeno bila bi slična današnjoj BiH, ako ne iu težoj situaciji.

Plan Z-4 naziv je za Nacrt sporazuma o Krajini, Slavoniji, Južnoj Baranji i Zapadnom Srijemu, kojeg su izradili veleposlanici zemalja Kontaktne skupine: SAD-a, Rusije, EZ-a i UN-a (koje su se sastajale u Zagrebu u ruskom veleposlanstvu od 22. ožujka 1994).
Podsjećamo, u tom trenutku još uvijek je gotovo 1/3 teritorija naše domovine bila pod okupacijom Srba.

Plan je sadržavao praktični plan stvaranja srpske države na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske. Njime bi bila legalizirana srbijanska okupacija, a srbijanska paradržava dobila bi pravo na svoju vojsku, policiju, novac, ministarstva, parlament i predsjednika.
To bi našu domovinu odvelo u katastrofu.

Tzv „liberalna oporba“ u Hrvatskoj smatrala je da je plan šansa za Hrvatsku, jer bi omogućio brzu europsku integraciju zemlje, ekonomski razvitak i perspektivu da racionalno, uz pomoć ekonomskog potencijala, Hrvatska integrira okupirane prostore te da svojim ekonomskim prosperitetom preusmjeri zagledanost sugrađana srpske nacionalnosti. . u Beograd i vrati ih u orbitu Zagreba.

Odbor za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju 6.ožujka 1995. zaključio je da je plan Z-4 za Hrvatsku neprihvatljiv. Nešto ranije Odbor za Ustav konstatirao je da je plan suprotan hrvatskom Ustavu koji se protivi federalizaciji i konfederalizaciji Hrvatske. Hrvatska je samo načelno prihvatila plan kao polazište za pregovore s pobunjenim hrvatskim Srbima, dok istodobno pobunjeničko rukovodstvo iz Knina nije željelo primiti plan od 53 stranice i nekoliko priloga, a srbijanski predsjednik Milošević nije čak želio ni primiti četvoricu veleposlanika.

Franjo Tuđman shvatio je, kao državnik i vizionar, da je Hrvatska spremna za vojnu pobjedu nad Srbima. On se, pred međunarodnom zajednicom, zainteresirao za plan Z-4 iz razloga jer mu je Nacionalna središnjica za elektroničko izviđanje već dostavila podatke, prisluškujući Beogradu i Kninu kako ga pobunjeni Srbi neće prihvatiti.

To je bio odličan povod za Vojno-redarstvenu operaciju Oluja koja je jednom zauvijek pomela srbijanske planove i željela stvoriti državu na hrvatskom državnom teritoriju.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.