32. OBLJETNICA POČETKA DOM. RATA „Branitelji su temelj državnosti i garancija mira“

02.03.2023. 09:36:00

„Pobunjenici su imali namjeru rušiti institucije hrvatske države i njezinu demokratski izabranu vlast. I ovo je prigoda 32 godine poslije prisjetiti se tog nasilja koje je dovelo do agresije na hrvatsku demokraciju. Danas na poseban način izražavam zahvalu svim pripadnicima redarstvenih snaga koji ste tada sudjelovali u intervenciji u Pakracu, gradu koji je svo vrijeme Domovinskog rata bio na prvoj crti obrane“, započeo je danas govor Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, ispred branitelja, brojnih uzvanika i Pakračana u kino sali Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman na svečanosti kojom je završena trodnevna manifestacija obilježavanja početka Domovinskog rata - 1. i 2. ožujka 1991. godine.

tomo medved

Ministar Tomo Medved

Ministar Medved istaknuo je kako ta zahvalnost hrvatskim braniteljima nije samo deklaratorna, nego se odražava sadržajno i konkretno nizom mjera koje hrvatska Vlada prepoznaje kao dug najzaslužnijima za slobodu koju danas imamo. „Neizmjerno sam ponosan što sam dio tog naraštaja, kao pripadnik postrojbe koja je prije 32 godine ovdje, u Pakracu zajedno s drugim postrojbama pokazala snagu hrvatskog jedinstva“, rekao je ministar te dodao kako nas je taj Domovinski rat trajno obilježio, a najveći prioritet je traganje za nestalim osobama. „Danas ovdje u Pakracu želim posebno naglasiti kako među brojnim žrtvama velikosrpske agresije naše misli i molitve su posebno usmjerene prema hrvatskom mirotvorcu i mučeniku dr. Ivanu Šreteru, koji je otet i zlostavljan, a potom je nestao, unatoč svojim pomirljivim porukama. Činili smo i nastavit ćemo činiti napore u pronalasku dr. Šretera, ali i svih nestalih osoba. Ministar je svoj govor zaključio važnošću prenošenja istine na mlade generacije, što je program koji se provodi u okviru Memorijalnog centra Domovinskog rata u sklopu kojeg su povezani svi ratom stradali gradovi.

U svom obraćanju ministar Medved najavio je i izgradnju hostela u Pakracu namijenjenog smještaju učenika koji će dolaziti učiti o značaju Pakraca u Domovinskom ratu, kao i ustanovu za skrb o braniteljima koji su u potrebi.

anamarija kino

Gradonačelnica Anamarija Blažević

Prva govornica na današnjoj svečanosti bila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako se „nalazimo na mjestu gdje je prije 32 godine započeo Domovinski rat u Hrvatskoj. Tih se dana ovdje osjećalo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina koje su živjele, a i danas žive na području Pakraca. Nažalost, jedan dio srpske nacionalne manjine Pakrac nije prihvaćao kao hrvatski grad, a ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi oružani sukob na području naše zemlje, a pola godina kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih, ali i najključnijih bojišta Domovinskog rata“.  Blažević je dodala kako zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti svih hrvatskih branitelja nikad nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da zauzmu Pakrac koji su branili branitelji s područja čitave naše domovine te naglasila kako Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje bili 1991. godine te sudjelovali u njegovoj obrani. „Zbog svega ovoga navedenog, zbog naše budućnosti, moramo cijeniti našu prošlost. Zbog toga vam i ovom prigodom poručujem da pričate, pišete, snimate i podučavate o prošlosti našeg hrabrog naroda jer time pokazujete put našoj mladosti kamo treba ići. Pakrac je danas grad okrenut budućnosti. Još uvijek ga obnavljamo, a na nama je obveza da Pakrac i Republika Hrvatska budu baš onakvi kakvima su ih zamišljali hrvatski branitelji“, zaključila je obraćanje gradonačelnica, zahvalivši ministru Medvedu na tome što je u samom centru Pakraca izgrađeno spomen obilježje na kojem se može pokloniti svakom hrvatskom branitelju.

ante deur

Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora

Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuo je  kako je postojala generacija „Bogom dana“, ona koja je imala hrabrosti i ponosa suprotstaviti se nadmoćnijoj sili. „Danas i nakon 32 godine još uvijek smo svjesni da mnoge majke traže svoju djecu, supruge muževe, a mnoga djeca svoje očeve nisu ni upoznala. To je nešto što mi kao generacije ne smijemo zaboraviti jer  mi smo svjedoci toga vremena. Mi to nasljeđe moramo prenositi dalje, bez obzira u kojoj političkoj opciji bili. Ovo je mjesto gdje se svi isto klanjamo, mjesto gdje se poklanjamo najvećoj hrabrosti i srcu  u povijesti hrvatskoga naroda. Mi smo ti koji smo uspjeli ostvariti san, dobiti svoju državu. Ne dopustimo da pojedinci rade podjele, ne dopustimo da zaboravimo i radimo ono što je najbolje za hrvatskog čovjeka“, dodao je Deur.

general lucić

General zbora Josip Lucić

U ime sudionika akcija tih dana govorio je general zbora Josip Lucić, pripadnik udruge „Tigar 90/91 Rakitje,  rekavši kako je voljom hrvatskog naroda i snagom hrvatske policije i vojske Hrvatska posljednje 33 godine ostvarila sve svoje državne i političke ciljeve te živjela  u miru na korist svih svojih građana. „Danas kad se nad Europom i svijetom opasnost rata u Ukrajini, mi hrvatski dragovoljci, specijalci, policajci i vojnici, iako u poznim godinama, dužni smo čuvati ideju na kojoj je prvi hrvatski predsjednik  dr. Tuđman ujedinio naš narod. Dužni smo zrelo i odgovorno čuvati to djelo za koje je hrvatski narod tijekom povijesti, a posebno u Domovinskom ratu, platio visoku cijenu u poginulim, nestalim, ranjenim i umrlim braniteljima i civilima. Mi svi smo temelj hrvatske državnosti i garancija mira i budućnosti naše djece i unuka“, istaknuo je general Lucić.

Svečano obilježavanje početka Domovinskog rata čiji je organizator i domaćin bila Udruga policije branitelja Pakraca i Lipika i Grad Pakrac, uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i MUP-a, završila je nastupom Policijske klape „Sveti Mihovil“ koja je današnju svečanost uveličala s nekoliko glazbenih intermezza.

klapa

publika

Izvor: Pakrački list

Izvorni autor: Iva Širac/Foto: PL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.