33. obljetnica 2. gardijske brigade 'Gromovi': Počasno obilježavanje hrabrosti i doprinosa Domovinskom ratu

18.05.2024. 20:17:00

Druga gardijska brigada „Gromovi“ osnovana je 15. svibnja 1991. u vojarni "Trstenik" pokraj Dugog Sela, s početnom popunom pripadnika MUP-a.

U Dugoj Resi je u subotu svečano obilježena 33. obljetnica brigade, gdje je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić odao počast poginulima, a predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović prisustvovao središnjoj svečanosti, prenosi 24sata.

"O povijesti treba govoriti zbog sebe, ne zbog drugih. Okrenuti se budućnosti – da, ali ne možemo pobjeći od posljedica onoga što smo rekli i onoga što se događalo. Na nama je da o povijesti Hrvatske i, naravno, povijesti 2. gardijske brigade pričamo ono što mi vidimo kao istinu, što smatramo potrebnim ponavljati i što je pitanje časti i ponosa", naglasio je predsjednik Milanović.

Posebno je istaknuo 205 poginulih pripadnika brigade koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske, te podsjetio na ključnu ulogu „Gromova“ tijekom Domovinskog rata, rekavši da je brigada bila prisutna tamo gdje je bilo najteže. Milanović je pohvalio i sadašnjeg načelnika Glavnog stožera, general-pukovnika Tihomira Kundida, kao borca i branitelja brigade.

"Ova brigada branila je Hrvatsku na Banovini kada je tamo bilo najteže i najneizvjesnije. Oslobađala ju je i u Oluji tamo gdje je bilo najteže", rekao je Milanović te dodao kako bi Bosna i Hercegovina bez hrvatske vojske izgledala drugačije, te ne bi bilo mira u Daytonu.

Ministar Anušić naglasio je da slogan "Jednom Grom – zauvijek Grom" simbol snage i hrabrosti koju su pripadnici "Gromova" pokazali u Domovinskom ratu na Banovini, Kordunu, u deblokadi Dubrovnika, u akcijama "Maslenica", "Bljesak" i u završnim oslobodilačkim operacijama.

Svečanost je organizirala Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi". Predsjednik udruge Nenad Bužanić izjavio je da se "ne smiju tolerirati teze o građanskom ratu". Načelnik Glavnog stožera OSRH Tihomir Kundid istaknuo je da je brigada bila "okosnica u obrani i oslobađanju Hrvatske", dok je izaslanik ministra branitelja Josip Lucić naglasio njezinu ključnu ulogu u sprječavanju neprijateljskih planova.

Druga gardijska brigada „Gromovi“ ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni "Trstenik" pokraj Dugog Sela, te su prvotnu popunu brigade činili pripadnici MUP-a. Ratni put brigade počeo je početkom lipnja 1991. zaustavljanjem tenkova JNA na mostu Mladosti u Zagrebu, a sudjelovala je i u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju. Branili su Karlovac, Dugu Resu, Topusko, Petrinju, Sisak i Komarevo, te su tijekom 1991. u „bitci za Farkašić“ oslobodili značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe.

Osim toga, „Gromovi“ su sudjelovali u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) i u Bosanskoj Posavini, te su dali izniman doprinos u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Kroz brigadu je prošlo više od 9 700 pripadnika, 205 ih je poginulo, pet nestalo, a više od 1 400 je ranjeno.

Izvor: 24sata/Foto:Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.