4. hrvatski AVPD tim spreman za sudjelovanje u operaciji ATALANTA

12.03.2020. 19:34:00

Posljednja provjera pred odlazak u misiju održana je u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” i u akvatoriju srednjeg Jadrana

Ukupno 12 pripadnika 4. hrvatskog autonomnog tima (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD) sredinom travnja odlazi u još jednu međunarodnu operaciju potpore miru u Somaliji ATALANTA (EU NAFOR SOMALIA – OPERATION ATALANTA).

Polaznici su uspješnim završetkom obuke tjedana stekli znanja i vještine iz općeg stanja potrebnih za područje operacije i poznavanja glavne misije; temeljnih zadaća sigurnosne zaštite broda, korištenja operativne dokumentacije te primjena mjera sigurnosti u području operacije.

Posljednja provjera pred odlazak u misiju održana je 10. i 11. ožujka 2020. u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” i u akvatoriju srednjeg Jadrana gdje su završno ocjenjivanje AVPD tima proveli članovi Ocjenjivačkog tima Glavnog stožera OSRH na čelu s kapetanom fregate Željkom Dokom.

Scenarij vježbe od kojih je dio proveden na obalno ophodnom brodu Hrvatske ratne mornarice OOB-31 „OMIŠ”, obuhvatio je niz mogućih situacija s kojima se pripadnici tima mogu susresti tijekom provedbe misije: procedure nakon dolaska u vojnu bazu u Somaliji, primopredaja opreme i naoružanja u bazi, primopredaja i upoznavanje s teretnim brodom, incident u luci, napad pirata u brzim gumenim čamcima, zbrinjavanje i helikopterska evakuacija ranjenika, priopćio je MORH

“Obuka je bila izrazito kvalitetna i obuhvatila je sve situacije s kojima će se tim potencijalno susreti tijekom operacije”, kazao je zapovjednik 4. AVPD tima kapetan korvete Sergej Kozmi posebno se zahvalivši svim instruktorima i sudionicima obuke koji su svojim angažmanom pridonijeli kvaliteti cijelog tima.

Čelnik ocjenjivačkog tima kapetan fregate Željko Doko kazao je kako tim izvrsno opremljen, obučen i pripremljen za upućivanje u operaciju ATALANTA.

Foto: MORH / M. Čobanović

Foto: MORH / M. Čobanović

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.