10. studenoga 1991. Zločini srpske vojske: Čanak – četnici staricu zavezali za automobil i vukli do smrti

10.11.2021. 08:48:00

Velike borbe vođene su 1991. za ličko selo Čanak, a tijekom studenog 1991. srpska vojska uspjela je ući u Čanak i zapaliti dio sela. Odbačeni su od hrvatskih branitelja, a početkom prosinca napravili pokolj nad Hrvatima.

Maleno selo našlo se na udaru velikosrpske agresije koju su na tom području provodili pripadnici tzv. JNA, Beli orlovi i Martićeva milicija.

Tada se dogodio pokolj nad hrvatskim stanovništvom u selu Čanak općine Plitvička Jezera. Selo Čanak nije imalo mira ni prije tog kobnog 10.prosinca 1991. godine. Naime, žestoke borbe i paljenje Čanka počele su u studenom, kada su srpske postrojbe djelom zapalile Čanka, ali ga nisu uspjele duže zadržati. JNA i četnici zauzeli su u konačnici selo nakon čega su u potpunosti opljačkali a zatim i zapalili ono što je ostalo. Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarića, tukli su pred kućom da im predaju novac i zlato a kad nisu našli ono što su tražili zavezali su joj noge za jedan auto i vukli po čitavom selu. Jadnica je vrištala u mukama a četnici su se onako pijani smijali i pucali u zrak veseleći se.

Dragan Šnjarić , sin pokojne Jage, rekao je:

“Moju majku su pronašli zakopanu u vrtu s još nekim žrtvama iz Rijeke, pa je pokopana u Crikvenici. Tražio sam da se njezino tijelo premjesti ovdje u selo jer sam ja sada ovdje…”

Četnici su sumnjali kako baka ima devize i zlato i tražili su te vrijednosti po njezinoj kući. Kada nisu ništa našli, zapalili su sirotinjsku kuću, tukli nesretnu ženu i na kraju su joj zavezali noge za jedan auto i vukli je po cijelom selu.

Kada su zločinci opet stigli u središta sela baka Jaga bila je mrtva. Drugi su zaklani, ubijeni metkom u zatiljak, a jedan je starac obješen u svojoj kući koju su četnici potom zapalili.

Rodbina ubijenih mještana niti danas ne zna za grobove svojih najmilijih. Osmi mještanin Čanka ubijen je 30. travnja 1994. godine kad je došao na grob svoje kćeri na seoskom groblju.

Tijekom tromjesečne agonije sela sa 60-ak stanovnika i oko 70 branitelja, u obrani Čanka je 10. prosinca 1991. godine poginulo ukupno 28 branitelja, najviše pripadnika riječkih postrojbi 128. br. Sveti Vid i 111. brigada, zatim 133 br. iz Otočca, 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.